Çetelerin yönetimindeki Haiti’de geçiş konseyi kuruldu.

Hareket, Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin konsey açılınca istifa edeceğini ve yeni bir başbakan ve kabineyi atayacağını duyurmasından bir ay sonra geldi.

HAITI’DE YENİ DÖNEM

Kararnamede, oy kullanma hakkına sahip yedi üye ve oy kullanmayan iki gözlemciden oluşan konseyin, yeni bir başbakanın yanı sıra "tarafsız" bir seçim konseyinin seçilmesi ve atanmasıyla görevlendirildiği belirtiliyor.

En geç 7 Şubat 2026'da gerçekleşmesi gereken yeni bir gelecek dönem başkanı göreve başlayana kadar belirli başkanlık yetkilerini kullanacak.

Kararnamede, konseyin görev süresinin bu tarihte sona ereceği ve uzatılamayacağı belirtiliyor.

Konseyden yapılan basın açıklamasına göre konseyin üyeleri Fritz Alphonse Jean, Louis Gérald Gilles, Edgard Leblanc Fils, Emmanuel Vertilaire, Smith Augustin, Lesly Voltaire, Laurent Saint Cyr, Frinel Joseph ve Régine Abraham'dan oluşuyor.

HAITI İÇİN “YENİ BİR BAŞLANGIÇ”

Karayip Topluluğu ve Ortak Pazar (CARICOM) Cuma günü yaptığı açıklamada haberi memnuniyetle karşıladı.

Açıklamada, "Dokuz üyeli geniş tabanlı, siyasi açıdan kapsayıcı Konseyin kurulması, Haiti için yeni bir başlangıç ​​olasılığına işaret ediyor" denildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı istifa etti İsrail Genelkurmay Başkanı istifa etti

CARICOM'a göre, yeni kurulacak konseyin ilk önceliklerinden biri bölgedeki güvenlik durumuna acilen çözüm bulmak olacak.

Geçiş konseyi için bir çerçeve geliştirmek amacıyla geçen ay Haiti ile birlikte çalışan CARICOM, önlerinde hala zorluklar olduğunu ancak geleceğini belirlerken Haiti'yi destekleyeceğini söyledi.

HAITI’DEKİ DURUM

Şubat ayından bu yana, başkent Port-au-Prince'teki isyancı çete ittifakının saldırıları şehrin uluslararası havaalanını ve limanını işlevsiz hale getirdi, hayati önem taşıyan gıda ve yardım tedarik hatlarını kırdı ve yabancı uyrukluların tahliye uçuşlarını tetikledi.

Yardım çalışanları , dünyadan kopan Haitililerin giderek daha fazla aç kaldığı konusunda uyarıyor. Birleşmiş Milletler'e göre, Haiti'de yaklaşık 5 milyon insan akut gıda güvensizliğinden muzdarip; Dünya Gıda Programı ülke direktörü Jean-Martin Bauer, 2010 depreminden bu yana Karayip ülkesini vuran en kötü insani kriz olarak tanımladı.

Muhabir: GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN