Nihat Nasır - Muhabir

Uluslararası uygulamalara benzer şekilde Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması hedeflenen teklif, Meclis Başkanlığına sunuldu.

Teklifte, platformlarda müşteriler adına tutulan nakit ve kripto varlıkların saklanması, platformlar ve müşteriler arasındaki ilişkiler, uygulanacak yaptırım ve cezalar yer alacak.

Ordu'da karda mahsur kalan 4 kişi aranıyor Ordu'da karda mahsur kalan 4 kişi aranıyor

PLATFORMLAR SPK TARAFINDAN LİSANSLANACAK

Kripto varlıkları geniş bir çerçevede tanımlamayı hedefleyen yeni düzenleme, bu varlıkların alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği platformların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslanmasını ve SPK'nın düzenleme ve denetimi altına alınmasını amaçlamaktadır. Platformların faaliyet esaslarına ilişkin kriterler ise yapılacak ikincil düzenlemelerle belirlenecektir.

Kanun teklifinde, blok zinciri ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilerin, değeri bu teknolojilerden ayrılmaz olan kripto varlıkların satış veya dağıtımı konusunda SPK'ye yetki verilmesi ve izin şartı getirilmesi öngörülmektedir. Ayrıca, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) bu süreçte rol alması ve blok zinciri oluşturulması konusundaki yazılım mimarisi ve ilgili teknolojik araçların geliştirilmesinin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Kripto varlıklarla ilgili bu düzenlemenin yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının lisanslanmasıyla, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) 15 No'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması da öngörülmektedir.

Editör: Nihat Nasır