6 Eylül KPSS lisans soruları bugün gerçekleşen sınavın ardından internet ortamında sıkça araştırılıyor. Sorular arasında gündem olan konulardan biri de KPSS’deki ‘kılıç hakkı’ sorusu oldu. İslâm hukûkunda kullanılan bir kavram olan kılıç hakkı’nın ne anlama geldiği detaylarıyla merak ediliyor. Kısaca, gayrımüslimlerin yaşadığı ve savaşılarak fethedilen topraklarda, fethin ardından hukukun izin verdiği bazı tasarruflar olarak açıklanabilir ve bu tasarrufların başında da o beldenin en büyük ibadethanesinin camiye çevrilmesi gelmektedir. Bugün KPSS soru ve cevapları arasında en çok konuşulan Kılıç hakkı nedir, kılıç hakkı ne demek? Anlamı hakkında detaylı bilgiler haberin devamında…

KPSS soru ve cevapları çok konuşuldu! Kılıç hakkı nedir, kılıç hakkı ne demek? İşte anlamı!

Kılıç hakkı İslâm hukukunun bir kavramıdır. Gayrımüslimlerin yaşadığı ve savaşılarak ele geçirilen topraklarda fetihten sonra hukukun izin verdiği bazı tasarruflardır ve bu tasarrufların başında da, o beldenin en büyük ibadethanesinin camiye çevrilmesi gelmektedir.

İbadethanelerin adedi fazla olduğu takdirde en büyüğünün yanısıra birkaçı daha cami yapılabilir ama o belde savaş ile değil de karşı tarafın ‘Eman istemesi’, yani teslim olması ile ve kılıç çekilmeden, yani kan dökülmeden alındı ise kılıç hakkı tatbik edilmez.

Kılıç hakkı kısaca savaş yoluyla kazanılan ganimetlere verilen addır. Fatih Sultan Mehmed’in 1453’te savaşarak İstanbul’u fethetmesiyle Ayasofya kılıç hakkı olarak kazanılmıştır.

Editör: Haber Merkezi