Durim Abazi / Özel Haber
Bugün, Sırbistan'ın askeri hedeflerine yönelik NATO saldırılarının sona ermesinin 22’nci yılı. 12 Haziran 1999 yılında ilk NATO piyade birlikleri Kosova'ya indi ve aynı zamanda katil Sırp kuvvetleri çekilmeye başladı.
NATO Yüksek Komutanı General Wesley Clark, ittifakın hava saldırıları Miloseviç'i, Sırp güçlerini Kosova'dan tamamen geri çekmeye zorladığını bildirmesinin ardından çetniklere yönelik savaş 10 Haziran’da durduruldu. NATO'nun Kosova'ya girmesinin ardından ülkeyi geçici bir süre yönetecek Birleşmiş Milletler'in misyonunun kurulması başlandı.
36 ÜLKEDEN 37 BİN ASKER
NATO Genel Sekreteri Javier Solana, 10 Haziran 1999'da bombalamanın durdurulmasını emretti. Aynı günde, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, 36 ülkeden 37.200 KFOR askerinin Kosova'ya gönderilmesini öngören 12 44 Sayılı Kararı kabul etti. Savaşın bitmesinin ardından faşist Sırp güçleri tarafından sınır dışı edilen yaklaşık 800 bin muhacir Kosova'ya geri döndü.
NATO müdahalesi, Sırbistan'ın yaklaşık 13 bin kişinin öldürmesi ve 1 milyondan fazla Arnavut'u Kosova'dan sürmesinin yanı sıra Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) ile Sırp güçleri arasında iki yıl süren kanlı savaşın ardından gerçekleşti.
ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI!
12 Haziran’ı yaşayanlar, bu günü bir kurtuluş günü ve Kosova tarihinin en büyük günlerinden biri olarak biliyor. Dünyanın dört bir yanındaki ordu ve diplomatlar, bunu Batı ile Rusya arasında bir yüzleşme günü olarak hatırlayacak. Söylendiği gibi 12 Haziran 'Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatabileceği' bir tarih olarak hatırlanacak. Bir gün önce 12 Haziran'da Kosova'ya giren ilk NATO askerleri Norveç Özel Kuvvetleri ve İngiliz Özel Hava Servisi gizli bir şekilde Priştine Havaalanı’nı ele geçiren Rus askerleri ile karşı karşıya gelmişti. Ruslar Kosova’nın bölmesini amaçladıkları için havalimanı ele geçirmişti. Rusya, Kosova’ya binlerce askerini getirmeyi amaçlıyordu. Ancak ABD’nin müdahalesinden sonra Bulgaristan, Macaristan ve Romanya, Moskova'nın hava sahasını kullanma talebini reddetti. ABD ile İngiltere'nin havaalanı pistini abluka altına almasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı, kendi askerlerinin müdahalesini "hata" olarak nitelendirmişti.