Kosova’da 9 Şubat’ta yapılan genel seçimlerin ardından yeni seçilen milletvekillerinin yemin etmesi için düzenlenen Meclis Genel Kurul oturumu, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi. Oturumun başında geçici meclis komisyonu tarafından hazırlanan ve milletvekillerinin yetkilerinin onaylanmasına ilişkin rapor, iki kez oylamaya sunulmasına rağmen kabul edilmedi.

Çin, ateşkesi izlemek için Myanmar'a heyet gönderdi Çin, ateşkesi izlemek için Myanmar'a heyet gönderdi

MUHALEFETTEN “İSTİFA” TALEBİ

Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova Demokratik Birliği (LDK), Sırp Listesi ve Kosova Geleceği İçin İttifak (AAK) milletvekilleri, Başbakan Albin Kurti ve bazı bakanların görevlerinden istifa etmeden milletvekili olarak yemin etmesine karşı çıktı. Muhalefet partileri, yürütmede görevli olan kişilerin yasama görevine geçmeden önce istifa etmesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu savundu.

KURTİ'DEN SERT TEPKİ: “KURUMSAL BİR SALDIRI”

Başbakan Albin Kurti, yaşananları “Kosova Cumhuriyeti’ne ve demokratik seçimlere karşı kurumsal bir saldırı” olarak nitelendirdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kurti, “Tamamen formalite ve teknik bir oylamayla, milletvekili yeminine ve yasama döneminin başlatılmasına karşı ayaklandılar” dedi.

“HEM BAŞBAKAN HEM MİLLETVEKİLİ OLUNAMAZ” ÇIKIŞI

LDK Genel Başkanı Lumir Abdixhiku ise Kurti’nin liderliğini yaptığı Vetevendosje Hareketi’ni süreci bilinçli olarak tıkamakla suçladı. Abdixhiku, “Hem milletvekili hem başbakan hem de bakan olunmaz. İstifa edin, meclis oturumuna gelin, mesele hemen çözülür” ifadelerini kullandı.

YENİ HÜKÜMET İÇİN 61 OY GEREKİYOR

Kosova’da yeni hükümetin kurulabilmesi için mecliste en az 61 milletvekilinin güvenoyu gerekiyor. Seçim sonuçlarına göre 48 sandalye kazanan Vetevendosje’nin hükümeti kurabilmesi için ittifak arayışına gitmesi bekleniyor. Meclis başkanının seçilmesi ve yemin sürecinin tamamlanmasının ardından hükümet kurma çalışmaları resmen başlayabilecek.

Kaynak: AA