Türkiye’de başıboş sokak hayvanları sorunu, yapılan yasal düzenlemelere rağmen çözülmek bir yana, bazı gruplar tarafından sömürülmeye devam ediyor.

Sözde hayvanseverlerin, barınaklardan sahiplendikleri köpekleri sokağa salıp cezadan kaçmak için uyguladıkları yöntem, büyük bir tepki çekiyor.

İzmir’deki WhatsApp gruplarından organize şekilde yürütülen bu uygulama, barınaklardaki köpekleri sahiplenip daha sonra "kayıp" ilanı vererek, sokakta salan kişilerin cezadan kurtulmalarını sağlıyor.

KÖPEKLERİ SAHİPLENİP SONRA SOKAĞA SALIYORLAR

Yeni Şafak’ın edindiği bilgilere göre, İzmir Çiğli'deki WhatsApp gruplarında, hayvanları gelir kaynağına dönüştüren bazı gruplar, barınaklardan köpekleri sahiplenip ardından bu hayvanları sokağa salmak için organize oluyor. Sahiplenilen köpeklerin kaybolduğuna dair "kayıp" ilanları verilerek, sokağa salma cezası olan 60 bin TL'yi ödemekten kurtuluyorlar. Üstelik, bu yöntem sayesinde bazı kişiler birden fazla hayvan sahiplenebiliyor ve sokağa salabiliyor.

WHATSAPP GRUPLARINDA DÖNÜYOR

WhatsApp gruplarında yapılan konuşmalar, bu organize hareketin nasıl işlediğini gösteriyor. Grubun önde gelen ismi olan "Gizem" adlı bir kadın, üyelerine şu şekilde yol gösteriyor: "Sahiplenilen hayvanı terk etmenin cezası 50-60 bin lira ama kayıp kaydı yaptırdığınızda bu cezayı ödemiyorsunuz." Gizem, ayrıca bazı avukatların hukuki süreçle ilgili öneriler sunduğunu da belirtiyor ve hayvanseverlerin belediyelerle de sıkı iletişimde olduğunu söylüyor.

USULSÜZ YÖNTEMLERE BAŞVURUYORLAR

Hayvan sahiplenme sürecinde, köpeklerin kayıtlara geçmesi ve çip takılması gerekiyor. Ancak bazı barınaklar, köpekleri Petvet sistemine kaydettirmeden teslim edebiliyor. Bu durumda sahiplenen kişi, köpeği sahiplendikten sonra kayıtsız bırakabiliyor ve çip takılmadığı için takip edilmesi de zorlaşıyor. Bu tür usulsüzlükler, sokak hayvanlarının hızla çoğalmasına ve denetimsiz bir şekilde salınmasına yol açıyor.

30 HAYVAN SAHİPLENENLER VAR

Yeni Şafak’a konuşan Gizem, kendi çevresinde bu şekilde sahiplenip sokağa salanların bulunduğunu belirtiyor ve "30 hayvanı sahiplenen kişiler var. Şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadılar. Hangi belediyede olduğunuz önemli, bazı yerlerde çok iyi ilişkiler kurabiliyorlar" diyor. Gizem, bu yöntemi uygulayan kişilerin, kayıp ilanı vererek cezadan kurtulabildiğini, böylelikle güvenli bir şekilde hayvanları sokağa salabildiklerini vurguluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da vatandaşlarla bir araya geldi Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da vatandaşlarla bir araya geldi

SAHİPLENMEYE SINIRLAMA GETİRİLMELİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu durumu engellemek için valiliklere bir yazı göndererek, hayvan sahiplenmeye sınır getirilmesini talep etti. Bakanlık, Ocak ayı içinde illerde toplanacak kurullardan, sahiplendirme konusunda bir düzenleme getirilmesini istiyor. Ancak, şu ana kadar herhangi bir somut adım atılmadığı için sözde hayvanseverler bu boşluktan yararlanarak köpekleri sokağa salmaya devam ediyor.

BELEDİYELERLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ

Aynı kişinin gruba attığı ses kaydında söyledikleri dikkat çekici: “Sahiplenilen hayvanı terk etmenin cezası 50-60 bin lira ama kayıp kaydı yaptırdığınızda bu cezayı ödemiyorsunuz. Avukatla konuştum söylediklerini iletiyorum. Aynı zamanda şu anda İzmir yaşam hakkı savunucularından arkadaşlarımız İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle toplantıdalar. İzmir Barosuyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle kontak halindeyiz. Size bildiğimiz her şeyi aktarıyoruz hayvanları korumak için. Usulsüz toplamalara karşı neler yapabiliriz. Bunlarla ilgili gerekli bilgilendirmeleri düzenleyeceğimiz forumda da yapacağız. Hafta içi bir forum düzenleyelim böylece birbirimizi bilgilendirmiş oluruz.Mevcut yasada muğlak olan çok şey var ama açıklarını da biliyoruz bunlar üzerinden ilerlemekten başka çaremiz yok maalesef.”

Kaynak: Yeni Şafak