Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, son iki ayda Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) 14 milyar dolarlık çözülme yaşanmasına rağmen yabancı para mevduat sadece 3,3 milyar dolar arttı. Bu durum, TL'ye olan talebin hala güçlü olduğunu gösteriyor.

TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" başlıklı analizde, bu süreç detaylandırıldı. Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Fazilet Çavuşoğlu, Hazine ve Kurumsal Operasyonlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cihan Fırat ve Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından hazırlanan analiz, yabancı para mevduat tutarındaki artışın KKM'deki düşüşle uyumlu olduğunu ve tasarruflarda TL tercihinin sürdüğünü ortaya koyuyor.

TL'ye Yönelim Devam Ediyor

Mart ayında alınan sıkılaşma adımlarının ardından nisan ve mayıs aylarında mevduat tercihlerinde hızla TL'ye yönelim gerçekleşti. Bu süreçte yabancı para mevduat bakiyesi 210 milyar dolardan haziran başında 190 milyar dolara kadar geriledi. Temmuz ve ağustos aylarında TL mevduat payındaki artış, gerçek kişiler için yavaşlamakla birlikte devam etti.

Tüzel kişi lira payının tarihsel ortalamaların üzerine çıkarak istikrarlı bir patika izlediği kaydedildi. Analizde, yaz aylarında cari fazla verilmesinin ve KKM'den çıkış sürecinin yabancı para mevduatındaki artışı destekleyen önemli faktörler olduğu belirtildi.

Para var ama çalışan yok! Günlük 3 bin TL maaşla işçi aranıyor Para var ama çalışan yok! Günlük 3 bin TL maaşla işçi aranıyor

KKM'deki Düşüş Devam Ediyor

Nisan 2024'ten itibaren artan TL varlık talebi ve iyileşen rezervlerle birlikte TCMB'nin KKM arz ve talebini azaltmaya yönelik adımlarının, KKM hesaplarında azalışa yol açtığı ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KKM hesaplarına yönelik yaptığı vergi düzenlemeleri de bu süreci destekledi.

Son iki ayda KKM bakiyesi 14 milyar doların üzerinde azalırken, vade dönüşünde döviz veya altın olarak tercih edilen miktar yaklaşık 4,7 milyar dolar oldu. Yabancı para mevduatındaki artışın sınırlı kalmasının arkasındaki nedenler arasında, bu süreç ve ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketlerin döviz tevdiat hesaplarını mevsimsel olarak artırması gösterildi. Toplam mevduat içinde TL mevduat payı, son iki aylık dönemde yüzde 48,4'ten yüzde 51,8'e yükseldi.

Kaynak: Haber Merkezi