Gökhan Erek / Özel Haber

İsrail, 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu’nun başladığı günden beri, Gazze ve Filistin’de  zulüm ve soykırım faaliyetlerine devam ediyor. İsrail, bu süre zarfında sadece bombalar yağdırmıyor, aynı zamanda  orada yaşayan insanlar için hayati öneme sahip gıda ürünlerinin de bölgeye girmesine izin vermiyor. Kızılay ise ramazan ayının öncesinde Gazze’ye gönderdiği yardım gemisi ile önemli bir çalışmaya imza atıyor. 

Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Gazze’ye gönderilen yardım gemisi, gemideki ürünler, ortaya konulan aksiyonun ramazan ayı öncesinde gerçekleşmesinin önemi ve Gazze’ye yapılacak yardım çalışmalarının geleceği hakkında Diriliş Postası’na  açıklamalarda bulundu. 

“YARDIMLAŞMA VE BİRLİK AYI”

Prof. Dr. Yılmaz, ramazan ayının yardımlaşma ve birlik ayı olduğunu hatırlatarak, “Biz küçükken babama sorardık, ‘Baba biz niye aç duruyoruz, neden oruç tutuyoruz’ diye. Babam da bize şöyle derdi, ‘Kızım, dünyanın dört bir tarafında bu yemeği bulamayan ve aç uyumak zorunda kalan çocuklar var, onların halini anlayın diye oruç tutuyoruz.’  Ramazan ayının böyle bir yönü var.” şeklinde konuştu. 

TÜRK HALKI DUYARLI

Prof. Dr. Yılmaz, bugün Gazze’de halkın, yüzde 50'sinden fazlasının açlık sınırının üzerinde olduğunun bilindiğini belirterek, şunları kaydetti, “Orada bir dram var. Türk halkımız, en baştan beri bu konuda çok duyarlı. Bu yardım gemisi, Türkiye olarak gönderdiğimiz yedinci gemi olacak.  Yardımlar giderek artıyor, en büyük gemi olması da bunu gösteriyor aslında.” 

BÜYÜKELÇİ’DEN ‘LÜTFEN BİZE YARDIM EDİN’ ÇAĞRISI  

Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi’nin, Türk halkının 15 günde bir, böyle bir yardım gemisini gönderecek kadar yardımsever olduğunu bildiğini dile getirdiğini aktaran Prof. Dr. Yılmaz, “Büyükelçimiz, ‘Size güveniyorum, burada her şeye ihtiyaç var. Lütfen bize yardım edin’ diyor. Biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz aslında.” ifadelerini kullandı. 

“ÇALIŞMALAR DEVAM ETMELİ”

Prof. Dr. Yılmaz, Gazze’de yaşanan olayların, yürekleri yaktığını vurgulayıp, “Kalıcı ateşkesin, bir an önce olmasını istiyoruz ama bu zaman zarfında da en azından temel insani yardım maddelerini ulaştırabilmek noktasında çalışmalarımızı devam ettirmemiz gerektiğini de vurgulamak istiyorum.” değerlendirmesini yaptı.

YARDIMLAR NE KADAR SÜRECEK?

Kızılay, 1995 yılından bu yana Gazze'ye yardımlarına ulaştırıyor.  Gazze’ye giden son gemi ise ‘En Büyük Yardım Gemisi’ olarak geçiyor.  Kamuoyu tarafından merak edilen hususlardan biri de yardım çalışmalarının, ne zamana kadar devam edeceği konusu. 

Ateşkes olana kadar bu tarz yardım gemilerini göndermeye devam edeceklerini aktaran Prof. Dr. Yılmaz, sözlerine şu satırları ekledi, “Bu gemi gidecek, El Ariş’te yükünü boşaltacak; tekrar dolduracak ve tekrar gidecek. Bu tarz çalışmaları, düzenli aralıklarla yapmamız gerekiyor.”

“KIZILAY YARDIM KÖPRÜSÜDÜR”

Prof. Dr. Yılmaz, yapılan insani yardım çalışmalarının, ateşkes  sonrasında da devam edeceğinin altını çizip, “Ülke olarak depremi yaşadık. Ne kadar zor olduğunu biliyoruz.  Şu anda orada bir buçuk milyon insan, yerinden edilmiş durumda, evleri yok. Dolayısıyla kısa, uzun, orta vadede kendi deprem bölgemizdeki gibi destek ihtiyaçları olacak. Biz de Türkiye olarak, bize bağışçılarımız  ne emanet ederse ileteceğiz. Kızılay'ı her zaman  bir ‘köprü’ olarak nitelendiriyorum. ‘Kızılay İyilik Köprüsü’dür.  Bağışçılarımız, bize ne emanet ederse, o emanetleri titizlikle yerine ulaştırmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

“BU İŞİ ANCAK TÜRKİYE YAPABİLİR”

Gazze’de yaşayan insanların, Türkiye'den beklentisinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr.  Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü, “Oradaki insanlar, ‘Ateşkesten sonra da bu işi ancak Türkiye  yapabilir,  çünkü en büyük organizasyon kapasitesi Türkiye'de diyorlar.  Şu anda, bugünün imkânlarıyla, yardımlarımızı devam ettirmeye söz veriyoruz.”

Tüm yurtta kar yağışı! Meteoroloji'den uyarı üstüne uyarı Tüm yurtta kar yağışı! Meteoroloji'den uyarı üstüne uyarı

GEMİNİN İÇİNDE NELER VAR?

Prof. Dr. Yılmaz, geminin içinde en başta yardım kolileri olduğunu belirterek, “110 Bin gıda kolisi var.  Bunların içinde MÜSİAD’ın emanet ettiği  hazır gıda paketleri de var. Kuru bakliyat içeren gıda kolileri, 620 ton un, 400 bin ton su ve maden suyu 500 tane çadır ve  kıyafetler var. Daha önce 1 bin 500 tane çadır göndermiştik ve yine bize oradan ulaşan muhtelif ihtiyaçları da yüklemiş durumdayız. Biz her seferinde konuşuyoruz, ‘Neye ihtiyacınız var?’ diye soruyoruz ve buradan temin edip mutlaka göndermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KAÇ GÜNDE ULAŞACAK?

Gazze’ye gidecek insani yardım gemisinin, üç günde ulaşacağını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Gemi yaklaşık üç günde de boşaltılır. Çünkü 2 Bin 700 tonun üzerinde malzeme var gemide. 200 tıra yüklenecek. Boşaltıldıktan sonra geri döner, sonra tekrar üç günde doldurulur. Belli aralıklarla bu şekilde ilerlemeyi düşünüyoruz.”

Muhabir: GÖKHAN EREK