Önceki yıllarda yalnızca sonbaharda yapılan cevizli sucuk, artan talep nedeniyle yıl boyunca üretilmeye başlandı.

Cevizler önce kırılıp çıkarılıyor, ardından ipe dizilerek meşe odunu üzerinde saatlerce kaynatılan üzüm pekmezine bulandırılıyor. Bulamaca batırılan cevizler, açık alanda bir hafta kurutulduktan sonra satışa hazır hale geliyor. Cevizli sucuk üreticisi Murat Demir, Sason'un cevizleri ve bahçelerinden elde ettikleri üzümlerin doğal yöntemlerle kullanıldığını belirterek, Türkiye’nin her yerinden ve İran ile Irak’tan talep aldıklarını söyledi. Demir, yılda 80 ton cevizli sucuk ürettiklerini, bu ürünün kış aylarında çay ile birlikte vazgeçilmez bir lezzet olduğunu ifade etti. Ürünlerinin kilosunu 500 liradan satıp, doğu illeri ile yurtdışına gönderim yaptıklarını belirtti.

MASAK: Nakit yatırılması ve çekimi sırasında belge istenmesi söz konusu değil MASAK: Nakit yatırılması ve çekimi sırasında belge istenmesi söz konusu değil

“13 YAŞINDAN BERİ CEVİZLİ SUCUK YAPIYORUM”

Cemile Demir, ilçede her ailenin cevizli sucuk yaptığını ifade ederek, 13 yaşından beri üretim yaptıklarını söyledi. Bahçelerinden topladıkları üzümleri evde üç gün bekletip sıkarak pekmez haline getirip bulamaca dönüştürdüklerini belirtti. Ceviz içini bu bulamaca batırarak cevizli sucuk yaptıklarını ve bunun yanı sıra pestil ve pekmez gibi diğer ürünler de ürettiklerini açıkladı. Sason'daki cevizli sucuk, başta doğu illeri olmak üzere Türkiye'nin her yerinden ve Irak ile İran’dan yoğun talep görüyor.

Kaynak: İHA