Celal Topçu - Diriliş Postası 

İnsanlığın son birkaç yüz yıldaki genişlemesine rağmen, okyanus tabanının büyük bir kısmı hâlâ keşfedilmemiş durumda. Bunun bir sebebi, okyanusun bazı bölgelerinin insanlar veya görüntüleme ekipmanları için güvenli olmayacak kadar derin olması. Ancak, kinetik enerjiyle kendi güçlerini üreten bu yeni nesil robotlar bu sorunu çözebilir.

Kinetik enerjiyle güçlenen denizaltı robotları

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçiyor Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçiyor

Denizaltı robotlarının çalışabilmesi için güce ihtiyaç vardır ve çoğu pille çalışır. Ancak bu pillerin sonunda biteceği ve robotların derin deniz çöpüne dönüşeceği ya da operatörlerin pilleri bir gemide yeniden şarj etmek zorunda kalacağı anlamına gelir. Bu gemilerin çalıştırılması son derece pahalıdır. NASA'nın son tahminine göre bu masraf, günde yaklaşık 50.000 dolar ve tonlarca dizel yakıt anlamına geliyor. Bu nedenle, derin deniz araştırmaları için ideal çözüm, yeniden şarj edilmeye ihtiyaç duymadan uzun süre okyanusta hareket edebilen bir denizaltı robotu geliştirmektir.

Infinite float: Sonsuz keşif için tasarlandı

Adını denizi sonsuza kadar keşfetme yeteneğinden alan Infinite Float, hareketlerine ve sensörlerine güç sağlamak için kinetik enerji topluyor. Bu robot, çevresine bağlı olarak katı ve sıvı haller arasında geçiş yapan faz değiştiren malzemeler kullanarak enerjisini üretiyor.

Her dalışta Infinite Float, okyanusun aşırı sıcaklık değişimlerine tepki veren parafin bazlı bileşenler içerir. Robot daldıkça etrafındaki su soğuyarak parafinin donmasına ve büzülmesine neden oluyor. Ortaya çıkan kinetik enerji, hidrolik yağı, robotun aküsü için elektrik enerjisi üreten küçük bir jeneratöre doğru zorluyor. Robot yeniden yüzeye çıktığında ise daha sıcak suyla karşılaşıyor ve bu su, parafini eriterek genişlemesine neden oluyor. Bu süreç, fazla basıncın tek yönlü bir valf aracılığıyla dışarı atılmasıyla süresiz olarak tekrarlanabiliyor.

Nasa ve Caltech işbirliği

Geçmişte benzer mekanizmalar denenmiş olsa da, faz değişimine dayalı bu özel robot gücü versiyonu NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda tasarlandı ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü aracılığıyla lisanslandı.

Çeşitli kullanım alanları

Seatrec, şu anda Meksika Körfezi'ndeki kritik tehlike altındaki Rice balinalarını izlemek için Güney Mississippi Üniversitesi'ndeki Roger F. Wicker Okyanus İşletmeleri Merkezi ile ortaklık yapıyor. Infinite Float'ın diğer potansiyel kullanımları arasında su altı topografyasını keşfetmek, savunma ve tropik fırtınaların habercilerine karşı dikkatli olmak yer alıyor.

Bu yenilikçi teknoloji, okyanus keşfi ve çevresel izleme alanında büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Celal Topçu