Şiki Şiki Baba kasedi var mı? Bu replik rahmetli Kemal Sunal'ın Atla Gel Şaban filmindeki bir sahneye ait. 38 yıl önce çekilen filmde yapılan uyanıklık gün yüzüne çıktı. Niyazi karekterini canlandıran Kemal Sunal at yarışlarını tahmin eden bir adam olarak mafyanın eline düşer. Niyazi yarışları tahmin ettiği ortamın kendisine sunulmasını ister. Ancak bir isteği vardır ki çok önemlidir. Yarışları tahmin ettiği minibüste çalan 'Şiki Şiki baba' şarkısı. Bu kasetin bulunması gerekir. Kazım, kasetin bulunması talimatnı verir. Kasetin olup olmadığı 4 farklı dükkana sorulur. Ancak kaset yoktur.
HAFIZALARA KAZINAN ŞİKİ ŞİKİ BABA REPLİĞİ
Filmde kasedin aranma sahnesi ve replikleri hafızalara kazınsa da gerçekte iş başkaydı. 4 farklı dükkanda aranan Şiki Şiki baba kasedi aynı dükkanda 4 kez çekildi. Farklı dükkanlarda arandığı algısı için tezgahtardan Şiki Şiki Baba kasedi farklı şekillerde istendi. 39 yıl sonra ortaya çıkan gerçek Şiki Şiki Baba uyanıklığı olarak hafızalara kazındı...
ATLA GEL ŞABAN FİLMİNİN KONUSU
Atla Gel Şaban, yönetmenliğini Natuk Baytan'ın üstlendiği, 1984 yapımı bir Türk filmidir.
Niyazi bir şekerleme firmasında çalışmaktadır. Zaten az olan maaşına patronu da bir türlü zam yapmamaktadır. Niyazi ailesiyle kıt kanaat geçinir üstelik borçlarından dolayı köşe bucak mahalle esnafından kaçmaktadır. Bir gün tüm mahalleliyi saran at yarışı oyununa merak salar ve işine gitmek için bindiği minibüste oynar. At yarışını tutturur fakat kuponu yatırmadığı için ikramiyeyi alamaz. Niyazi her gün minübüste kupon yaparak kendini sınar fakat kuponu yatırmaz. At yarışlarını izlemeye giden Niyazi tüm atları yine bilir. Buna şahit olan bir adam, at yarışlarını oynatan mafya babası Kazım’a haber verir. Kazım, Niyazi’ye kendisi için at yarışı oynamasını ister bu sayede zaten zengin olan Kazım parasına para katacaktır. Kazım Niyazi’yi kendi evinde alıkoyar ve kupon yaptırır fakat kuponlar bir türlü tutmaz. Niyazi’nin at yarışı kuponlarını sürekli minibüste yaptığı için ilham gelmediğinden şikayetçi olur ve onlardan minibüsteki ortamı yaratmalarını ister. Niyazi git gide at yarışını tutturmaya yaklaşır bunun farkına varan Kazım, Niyazi’ye ilham gelmesi için tüm şartları sağlar. Sonunda Niyazi gerçek bir minibüs ve minibüste çalan “Şiki Baba” şarkısını bulmalarını ister onlar da temin edilmiştir. Niyazi de at yarışını nihayet tutturmaya başlar. Kazım artık her şeyden emin olduğu için tüm parasını Niyazi’nin yaptığı kupona yatırır. Fakat Niyazi Kazım’a parayı yedirmemek için bir atı yanlış yazmış onun yerine kendi doğru atı yazmıştır.
ATLA GEL ŞABAN OYUNCULARI
Kemal Sunal - Niyazi
Nevra Serezli - Zehra
Dinçer Çekmez - Kazım
Metin Çekmez - Kazım'ın Adamı
Turgut Özatay - Davut
Reha Yurdakul - Halim Bey
Zihni Göktay - Halil
Selahattin Fırat - Selahattin
Renan Fosforoğlu - Kenan
Mustafa Dik -
Erdoğan Dikmen - Kazım'ın Adamı
Nezahat Tanyeri - Niyazi'nin Kaynanası
Yavuz Şeker - Minibüs Muavini
Ünal Gürel - Kasap
Nizam Ergüden - Yarışsever
Yüksel Gözen - Kazım'ın Adamı
Ahmet Turgutlu - Manav
Yaşar Güner - Bakkal
Ekrem Gökkaya - Kasetçi
Cengiz Öktem - Davut'tan dayak yiyen adam
DERLEME: NUSRET ODABAŞ-DİRİLİŞ POSTASI