Hamas lideri İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen alçak saldırı sonucu şehit oldu.

Gazeteci Kemal Öztürk, İsmail Haniye ile 16 Temmuz'da röportaj yaptı.

Kalleş suikast sonucu şehit olan Haniye ile son röportajı yapan Öztürk, röportajının detaylarını TRT Haber'de anlattı.

Öztürk, "Bütün dünya Haniye'yi 40 bin vatandaşını kaybetmiş lider olarak görüyor. Omuzlarında dünyanın yükü var desek yeter." dedi.

"Biz 7 Ekim'den önce Filistin'de öldürülmüyor muyduk?"
Kemal Öztürk, Haniye'nin "Biz 7 Ekim'den önce Filistin'de öldürülmüyor muyduk?" sözlerine vurgu yaptı. Haniye'nin o sözleri:

"Biz 7 Ekim'den önce öldürülmüyor muyduk? Sadece Gazze'de değil Hamas'ın halim olmadığı Ramallah'ta, Batı Şeria'da her gün Filistinli öldürülüyordu. Binlerce şehit verdik. Kim ses çıkardı? Kim bu katliamlara, cinayetlere 'Dur' dedi? Hiç kimse demedi. Biz yine ölüyorduk, biz yine şehir veriyorduk. 7 Ekim'den sonra da yine ölüyoruz, yine şehit veriyoruz."

Kemal Öztürk, Haniye'yi şu sözlerle anlattı:

"Ömrüm boyunca unutmayacağım bir röportajdır. İsmail Haniye gördüğüm en nazik insanlardan biriydi. Direnci beni çok etkiledi. 3 çocuk ve 4 torununu kaybetmiş bir insanın hala kuvvetli bir bağımsızlık mücadelesine kendini adaması ve sonunda da canını vermesi sanırım dünyada unutulmayacak bir şey."

"Özgürlük için canımızı feda etmeye de hazırız" dedi, 15 gün sonra şehit oldu
Haniye'nin röportajda son cümlesi "Biz sadece Allah'a güveniyoruz. Allah'ın izniyle zafere ulaşacağız. Özgürlük için canımızı feda etmeye de hazırız." oldu.

Çorluspor Teknik Direktörü silahlı saldırıda hayatını kaybetti Çorluspor Teknik Direktörü silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Kemal Öztürk, Haniye'nin bu sözlerden 15 gün sonra şehit olduğunu söyledi.

"Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya girebilmek için İsrail'den izin almanız gerekiyor"
Gazeteci Kemal Öztürk, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girebilmek için İsrail'den izin almaları gerektiğini vurguladı:

"Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya girebilmek için İsrail'den izin almanız gerekiyor. 50 yaşında bir amca, 'Hiç Kudüs'ü görmedim' dedi. Halbuki sadece 7-8 kilometre mesafe var. Bu insanlar böyle bir ortamda büyüdüler ve köleleşmediler. Filistinliler dünyada asimile edilemeyen nadir milletlerdendir."

Haniye, Katar'da sürgün hayatı yaşıyordu. Gazeteci Kemal Öztürk, sürgün hayatının getirdiği o hüznü şu sözlerle anlattı:

"Sürgün hayatı böyle bir şey... Cenaze namazınızı Tahran'da kılıyorlar. Defninizi Doha'da yapıyorlar. Topraklarınıza gidemiyorsunuz. Ölünüzün bile girmesine izin vermiyorlar. Yakınlarınız, çocuklarınız Gazze'den çıkıp cenaze namazını kılamıyor, mezarınıza gelip dua edemiyor. İşte Filistin davası böyle bir şey..."

"Gazze artık bir turnusol kağıdı gibi"
Kemal Öztürk, "Gazze artık bir turnusol kağıdı gibi insanlığın ahlak, vicdan sahibi olanlarla olmayanları ayıran bir konuma geldi. Gazze artık Filistin artık bir milletin özgürlük mücadelesi değil dünyada insan onurunu savunanlarla materyalist, kapitalist ve sömürgeci milletlerin çıkarlarını savunanlar arasında bir mücadele haline geldi." dedi.

İsmail Haniye'nin geçmişi
İsmail Haniye 1963 yılında Gazze Şeridi'ndeki Eş-Şati mülteci kampında doğdu. Yıllar içinde Filistin davasının kilit isimlerinden olan Haniye, 1980'li yıllarda direniş hareketinin içinde yer aldı.

1989'da Birinci İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı, 3 yıl cezaevinde kaldı. Ardından birçok direnişçiyle beraber, 1992 yılında serbest bırakılarak Güney Lübnan'a sürüldü. Sürgünün ardından Gazze'ye geri döndü. Gazze'ye döndükten sonra Filistin davası için mücadeleye devam etti.

1999 ile 2004 yılları arasında Hamas Genel Sekreteri'nin Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptı.
Filistin'de yapılan seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Haniye, hareketin Başbakan adayı olarak açıklandı. Bir yıl sonra evine düzenlenen füze saldırısından sağ kurtuldu.

Haniye, 2014 ile 2017 arasında Gazze Şeridi Yönetimi Başkanlığını üstlendi. Bir yıl sonra ABD'nin terörist olarak tanımlamasının ardından Katar’a gitti.

Filistin’in haklı davasını Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak sürgünde yürüttü. Bu süre zarfında İsmail Haniye'nin sadece kendisi değil ailesi de hedefteydi. İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarında 3 oğlu, 4 torunu ve kız kardeşini kaybetti.

Hamas lideri İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen alçak saldırı sonucu şehit oldu.

Haniye, Filistin davası için verdiği mücadelede Türkiye'yi hep yanında buldu. Son olarak Nisan ayında Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Erdoğan'a Hamas hareketini Kuvay-ı Milliye'ye benzettiği için teşekkür etmişti. 

Editör: Nusret Odabaş