Kelime-i tevhid ve kelime-i şehadeti ne zaman ve ne için söyleriz anlamı nedir? şeklindeki soruları arama motorlarında sıkça araştıran Müslümanlar için tüm merak edilenleri haberimizde paylaştık. Bir kişinin İslam ile şereflenmesi için gerekli ilk emir olan “kelime-i tevhid” veya “kelime-i şehadet” aynı zamanda zikir çekmek içinde kullanılır. Peki, Kelime-i tevhid ve kelime-i şehadeti ne zaman ve ne için söyleriz anlamı nedir?
KELİME-İ TEVHİD VE KELİME-İ ŞEHADETİ NE ZAMAN VE NE İÇİN SÖYLERİZ ANLAMI NEDİR?
“Zat-ı ilahiyyeyi zihinde canlandırılabilecek her şeyden beri kılmak” anlamına gelen Arapçadaki “tevhid” ve “cümle” manasında kullanılan “kelime” sözcüklerinin birleşmesi ile oluşan “kelime-i tevhid”, Allah’tan başka bir tanrının bulunmadığını ifade eden cümlenin adıdır.
İslâm dinine girmek isteyen kimsenin yapması gereken ilk şey kelime-i tevhidi içtenlikle benimsemesidir. Kelime-i tevhid hayatın birçok safhasında insana telkin edilir. Yeni doğan çocuğa isim konulurken kulağına kelime-i tevhid fısıldanır, ömrünün sonlarında bulunan kimseye de kelime-i tevhidi söylemesi telkin edilir.
Kelime-i tevhidin aslı, “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup, “Allah’tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah’ın elçisidir” şeklinde Türkçeye çevrilir.
Arapçada “tanıklık” anlamına gelen “şehadet” ve “cümle” anlamına gelen “kelime” sözcüklerinden oluşan kelime-i şehâdet, İslam dininin beş temel esasından birincisi olup tam anlamı, “tanıklık etme ifadesi” demektir.
Kelime-i şehadetin aslı, “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh” cümlelerinden ibaret olup, “Allah’tan başka ilâh bulunmadığına ve Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna gönülden inanır, sözle de ifade ederim” şeklinde Türkçeye çevrilir.
İslam dini ile şereflenecek olan kimsenin ilk vazifesi sayılan kelime-i tevhid veya kelime-i şehadet, yeni doğan bir bebeğin kulağına fısıldandığı gibi ölüm döşeğinde olan kimsenin de dilinde yer alır. Ayrıca zikir olarak günlük hayatta da kullanılabilir.