DEMET İLCE / MUHABİR
Kedilerin hapşırması normaldir fakat kediniz normalin dışında sık sık ve üst üste hapşırıyorsa enfeksiyon kapmış olabilir. Kedinizi evden çıkarmıyor olmanız onun hastalanmayacağı anlamına gelmez. Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında kedilerimizin ve diğer evcil hayvanlarımızı soğuk havadan korumalıyız. Pencereden giren kısa süreli soğuk hava, evin tozlu olması, dışardan sonra elleri yıkamadan kedimizi sevmek vs. her şey kedilerin hastalanmasına neden olabilir. Özellikle hapşırma ve ateş durumunda ekstra dikkatli olmalısınız.
KEDİLERDE HAPŞIRIK, ATEŞ, NEFES ALMAKTA ZORLUK…
Veteriner Mine Aşık, hapşırma ve ateşin birer semptom olduğunu, her türlü etkenden kedilerin hapşırabileceğini söyledi. Kedilerin hapşırmasına neden olabilecek nedenleri ise Aşık şöyle sıraladı:
“Oda parfümleri, sigaralar, parfümler, evde kullanılan deterjanlar, tozlu ortamlar bile kedinin hapşırmasının bir nedenidir.”
Sık sık hapşıran ve ateşi yüksek olan kedilere veterinere götürdükten sonra evde nasıl bakılması gerektiği ile ilgili ise Aşık, şunları söyledi:
“Veteriner hekimin teşhisi doğrultusunda ilerlenmelidir. Genel olarak temiz, havadar yerlerde tutulması, rahat nefes alması sağlanmalıdır. Hapşırmayı tetikleyecek parfüm, sigara gibi ürünler yanında kullanılmamalıdır.”
EVDE NELER YAPILABİLİR?
Aşık, kedi sahiplerine ev kedilerinin nasıl enfeksiyon kapabileceğini şu sözlerle aktardı:
“Kediler, oyuncu hayvanlardır, evin durumuna göre kapabileceği hastalıklar değişiklik gösterebilir. Örneğin bahçeli bir eve sahipseniz kediniz hiç dışarı çıkmamasına rağmen pirelenebilir. Pireden dolayı birçok hastalık bulaşabilir.”
Aşık, özellikle ateş ve nefes almada zorluğun önemli belirtiler olduğunu, bunlar görülüyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Aşık, ateşi düşmeyen kediler için evde neler yapılabileceğini ise şöyle dile getirdi:
“Ateşi düşmeyen kediye ev ortamında yapılacak uygulama; ıslak, nemli bir bezle hayvanın vücudunu sarmak, soğuk uygulama yapmaktır. Evden herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Kediler tüylerle kaplı olduğu için dışarıdan ateşi olduğunu anlamak hasta sahipleri için çok zordur. Kedilerin vücut sıcaklıklarının bizimkinden daha sıcak olduğunu düşünürsek ayırt etmek daha da zorlaşır. Ama hasta sahipleri püf nokta olarak kulak içlerini kontrol edebilirler.”