Merve Dere/Muhabir
Kedi sahibi olmak, ruh sağlığına iyi geliyor mu? Olumlu ya da olumsuz etkileri var mı? İşte kedi beslemenin ruh sağlığına olan etkileri…
Uzman Klinik Psikolog Armağan Akyol kedi beslemenin ruh sağlığına olumlu etkileri olduğunu söyleyerek bu konuda yapılan araştırmaların olduğuna dikkat çekti.
“Araştırmacılar bu sözlere kayıtsız kalmayıp durumun gerçekliğini araştırmışlardır fakat araştırma sonuçlarında bir tutarsızlık bulunmaktadır. Örneğin, bazı araştırmalardaki katılımcılar kedilerin ruh sağlığı için yararlı olduğu yönünde yoğunlaşırken bazı araştırmalardaki katılımcılar ise ruh sağlığına zararlarının da olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Dolayısıyla araştırmalarda bir tutarsızlık bulunmaktadır. Aynı zamanda bu konudaki araştırma sayısı fazla değildir.”
Uzman Klinik Psikolog Armağan Akyol, kedi besleyen kişilerin diğer kişilere göre ruh sağlığı açısından daha iyi olduklarını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU RAHATSIZLIĞI OLAN ÇOCUKLARA İYİ GELİYOR
“Kedilerin ruh sağlığına iyi gelen yönleri vardır. Örneğin, kedi sahibi olmanın stres seviyesini düşürdüğü, hayatın bir amacı olduğu duygusunu geliştirdiği, duyguları yönetme ve sorun çözebilme becerisini geliştirdiği görülmüştür. Daha yaşlı bireyler için depresyon ve yalnızlıkla ilişkili olabilecek ruhsal problemlerin ortaya çıkma olasılığını düşürdüğü bilinmektedir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocukların arkadaş canlısı kedilerin yanında daha sakin davrandıkları gözlemlenmiştir. İnsanlar kedileriyle birlikteyken keyifli olduklarını, hayattan zevk aldıklarını, sakin ve huzurlu hissettiklerini bildirmişlerdir. Kedilerle konuşmak, onların mırıldanmalarını dinlemek gibi durumların kişilerin ruhuna iyi gelen yanları olduğu görülmüştür. Kedi sahibi olmak aynı zamanda diğer kedi sahipleriyle iletişimi geliştirebileceğinden sosyalleşmeyi arttırma olasılığına sahiptir.”
Uzman Klinik Psikolog Armağan Akyol, kedi sahiplerinin; kedileriyle oynaması, onları beslemesi, tedavi ettirmesi gibi ilgi ve şefkat içeren durumların kişilerin kişilik gelişimlerine faydalı olduğuna dikkat çekti.
KEDİ BESLEYENLER KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSEDİYOR
“Kediler, sahiplerinin kendilerine kaygılı mı depresif mi yoksa öfkeli mi davrandıklarını algılayarak sahiplerinin ihtiyaçlarına uyum sağlama özellikleriyle farklı bir yere sahiptirler. Örneğin, kişiler ruh halleri gergin olduğunda kedileriyle etkileşime girdiklerinde sakin ve güvende hissettiklerini belirtmişlerdir.
Uzman Klinik Psikolog Armağan Akyol, kedi beslemenin aynı zamanda ruha iyi gelmeyen yönlerinin de olduğuna dikkat çekti:
KEDİ SAHİBİ OLMANIN GETİRDİĞİ SORUMLULUKTAN DOĞAN ETKİ
“Kedi sahibi olmanın ruha iyi gelmeyen bazı yanları olduğu araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir. Örneğin, bazı kedi sahiplerinin katılımcı olduğu araştırma sonuçlarında, kedi sahibi olmanın getirdiği sorumlulukların üstesinden gelinememesine bağlı olarak kendini suçlu hissetme, üzüntü içinde olma, strese girme ve can sıkıntısı içinde olma gibi durumların varlığı bildirilmiştir. Birçok kişi; kedilerinin sağlık problemleri veya düzenli kontrol ve ihtiyaçlarından dolayı kedilerini veterinere götürme konusunda zorluk yaşadıklarını bildirmişlerdir. Aynı zamanda, kedilerinin davranışlarından dolayı dikkatli olmalarının gerektiği durumlarda kişilerin strese girdiği görülmüştür. Bazı kedilerin geceleri sahiplerini uyandırdıkları ve uykunun bölünmesine bağlı olarak kişilerin huzursuz olduklarını söyledikleri araştırma verileri bulunmaktadır.“
Uzman Klinik Psikolog Armağan Akyol, kedi beslemenin ruh sağlığına olan etkilerini şu sözleriyle bitirdi:
“Kedi sahibi olmanın ruh sağlığına olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsederken ortak olan tema aslında insanın ihtiyacıdır. Konuşma ve bakım verme ihtiyacına sahip bireyler kedi veya diğer hayvanlara bu ihtiyaçlarını yansıtıp doyum aldıklarında kendilerini daha iyi hissedeceklerdir. Kendini kişisel olarak yetersiz gören biri kedisinin ihtiyaçlarını karşılayamadığında bu hissi pekişecek ve suçluluk hissedecektir. Böylece bazı insanları olumlu etkileyen bir durum bazı insanların ihtiyaçlarına uymadığında ortaya bir olumsuzluk çıkacaktır. Önemli olan, insanın ihtiyaçlarını ve kendini keşfetmesi ve buna uygun yaşam koşullarını mümkün olduğunca sağlamaya çalışmasıdır.”