Türkiye, Rusya ve İran’ın Soçi’de gerçekleştirdiği Suriye zirvesinin ardından “Uzak Batı ülkesi” ABD telaşa kapıldı. Soçi Zirvesi’nin hemen ardından Türkiye’nin tepki gösterdiği PKK’ya silah yardımı konusunda yeni bir tavır belirleyen ABD, terör örgütüne bundan sonra silah yardımı yapmayacaklarını açıkladı.  

Türkiye, Rusya ve İran’ın Soçi’de siyasi çözüm konusunda vardığı mutabakata karşı ABD’den yeni bir hamle geldi. Geçen Haziran ayından beri resmi olarak terör örgütü PKK’ya Suriye topraklarında bir ordu kuran ABD, bölgedeki inisiyatifi kaptırınca Türkiye’nin tepki gösterdiği silah yardımlarını durduracağını bildirdi.

Soçi Zirvesi’nin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayan ABD Başkanı Trump, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısına bundan sonra silah vermeyeceklerini söyledi. Görüşmeye ilişkin açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, telefon görüşmesinde Trump’ın, net bir şekilde talimat verdiğini belirterek “Bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önce son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söyledi” ifadelerini kullandı.

FETÖ ve PKK’ya destek konusundaki rahatsızlık vurgulandı

Bakan Çavuşoğlu, “YPG’nin Ulusal Diyalog Kongresi’nde yer almaması gerektiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump’a da iletmişlerdir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim ABD ile ilişkilerimizi olumsuz anlamda en çok etkileyen konulardan biri ise, FETÖ ve diğer konuların yanında, ABD’nin YPG’ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız bu rahatsızlığını bir kez daha Sayın Trump’a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdi ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir.”

ABD’nin yeni bahanesi İran olacak

ABD, DAEŞ’in askeri olarak bitirildiğinin açıklanmasının ardından elinde bir argüman kalmayınca bölgeden ayrılmamak adına bu kez de İran’ın bölgedeki yayılmacı politikasını bahane edecek. ABD Kongresi’nin, “Bölgede İran’ı temsil eden gruplara yönelik 2017’deki yasaklar kanunu” başlığı altında 13 Kasım’da internet sitesinde yayımladığı ve yaklaşık iki hafta önce onaylaması için Trump’a gönderdiği tasarıya göre, ABD bölgede kalabilmek için yeni örgütleri terör listesine alacak. Irak özelinde çıkarılacağı belirtilen yasanın bazı örgütlerin İran bağlantısı sebebiyle Suriye içinde kullanılacağı belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim