Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaspersky, 2023'te şirketin uluslararası Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI) ve Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (SASB) standartlarına uygun olarak hazırlanan ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı.

Kaspersky, raporlama döneminde 437 milyondan fazla siber saldırıyı önledi. Her büyüklükteki işletme için en ciddi tehditlerden birini fidye yazılımları oluşturuyor. Kurumları fidye yazılımı tehdidinden korumak için Kaspersky uzmanları, 2022 ve 2023'ün ikinci yarısında 43 yeni fidye yazılımı ailesi ve bunlar üzerinde 23 binden fazla değişiklik keşfetti.

Sadece 2023'te siber suçlular, 53 bini kurumsal ve 6 bini küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilişkili olmak üzere binlerce kullanıcıyı saldırılarında hedef aldı.

Kaspersky araştırmacıları, kurbanlarını kişisel cihazları üzerinden gizlice izlemek için kullanılan programlar olan stalkerware (takip yazılımı) saldırılarının sayısında da sürekli bir artış olduğunu tespit etti.

Raporlama döneminde KasperskyOS üzerinde çalışan Kaspersky Secure Remote Workspace ve Kaspersky Automotive Secure Gateway, 2022'de Çin'de düzenlenen Dünya İnternet Konferansı'nda ödül aldı.

20 açık kaynak projesi yayınladı

Kaspersky, 2022-2023 raporlama dönemindeki buluşları için 231 patent aldı. Şirket ayrıca ürünlerini geliştirirken açık kaynak hareketinin gelişimine aktif olarak katkıda bulunuyor. 2022-2023 döneminde Kaspersky, tüm geliştirici topluluğunun teknolojilerine erişmesini sağlayan 20 açık kaynak projesi yayınladı.

Kaspersky, piyasaya sürdüğü fiziksel ürünlerin sayısını azaltırken, artan sayıda bölgede çevrim içi lisans satışına geçti. Raporlama döneminde Kaspersky'nin B2C satışlarında kutulu ürünlerin payı yüzde 11'den yüzde 7'ye düştü.

Şirket, çevresel ayak izini en aza indirmek için plastik ambalaj üretimini azaltmaya daha fazla katkıda bulunmak amacıyla Ağustos 2023'te müşterilerini ürünlerini perakende mağazalarından satın almak yerine çevrim içi satın almaya teşvik etmek için "Perakendeden aboneliğe" projesini başlattı.

Kaspersky çözümleri, 2022'de siber suçluların sızdıkları cihazların bilgi işlem kaynaklarından yararlanarak yaptıkları madenciliği gizlemeye yönelik çabalarını açığa çıkaran 200 milyondan fazla girişim tespit etti.

Şirket, çalışanlarının hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla tüm çalışanlarına kurum içi ve dışı eğitim olanakları sunuyor. Çalışanların gelişim fırsatlarını daha da genişletmek amacıyla şirketin 2023'te eğitim ve gelişim harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 13,5 artırıldı.

Kaspersky, 2022'deki Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla şirketin engelli çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimine adanmış, istihdama dahil olma konusunu vurgulamayı amaçlayan "Zorladığımız Sınırlar" adlı şirket içi bir proje başlattı.

Kurslar ve atölye çalışmaları sunan ve Kaspersky uzmanlığını paylaşan bir eğitim projesi olan Kaspersky Academy, 2022-2023 arasında dünyanın dört bir yanından 8 binden fazla öğrenciye eğitim verdi.

Geçen sene Suudi Arabistan'daki öğrenciler için Cyber Generation eğitim programı başlatıldı ve 90'dan fazla yetenekli genç bu programa katıldı. İlk üçe giren öğrencilere Kaspersky'nin Suudi Arabistan'da yeni açılan ofisinde staj imkanı sunuldu.

Şirketin genç neslin refahını ve gelişimini destekleyecek bir dijital ortamı teşvik etme çabalarını hızlandıran Kaspersky, Asya-Pasifik bölgesinden başlayarak küresel Çocukların Siber Dayanıklılık Projesi'ni başlattı.

Girişim kapsamında bir dizi atölye çalışması, seminer, panel ve interaktif eğitim oturumları aracılığıyla çeşitli ülkelerdeki 120'den fazla akademik kurumdan yaklaşık bin eğitimciye ve öğrenciye olumlu yönde katkı sağlandı.

MÜSİAD EXPO 2024: Hedef 1 milyar dolarlık iş hacmi MÜSİAD EXPO 2024: Hedef 1 milyar dolarlık iş hacmi

Kaspersky, çocukların dijital dayanıklılık geliştirmelerine yardımcı olmak için, HEAD Foundation, Coalition Against Bullying for Children & Youth (CABCY), ISAC Foundation, kamu kurumları ve devlet okullarıyla işbirliği yaptı.

Şirket uzmanları, ebeveynlerin gelişen tehdit ortamında çocuklarını siber güvenlikle tanıştırmalarına yardımcı olmak için, çocuklara dolandırıcıların hilelerini nasıl tanıyacaklarını ve çevrim içi ortamda güvende kalmanın önemini öğreten Kaspersky Siber Güvenlik Alfabesi'ni tanıttı.

Şirket, Suudi Arabistan ve Ruanda'da açılan Kaspersky Şeffaflık Merkezleri ile Orta Doğu ve Afrika'ya ulaşarak gelişimini sürdürdü.

2022'nin ikinci yarısından 2023'e kadar İtalya ve Hollanda'da da Şeffaflık Merkezleri açıldı ve güvenilir iş ortaklarının şirketin kodunu, yazılım güncellemelerini ve tehdit tespit kurallarını gözden geçirmesi için ziyaret edilebilecek tesisler olarak hizmet verdi.

Ekim 2023'te Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde düzenlenen İnternet Yönetişim Forumu'nda Kaspersky, GTI çerçevesinde oluşturulan makine öğrenimi tabanlı sistemlerin geliştirilmesi ve kullanılmasına yönelik etik ilkelerini de sundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky ESG ve Sürdürülebilirlik Başkanı Maria Losyukova, sürdürülebilirliliğin, işletmelerin sosyal açıdan bilinçli ve sağlıklı kararlar almasına yardımcı olan, yatırımcıların, devlet kurumlarının ve müşterilerin güvenini kazanan temel bir unsur olduğunu aktardı.

Losyukova, "Kaspersky olarak, bugünkü eylemlerimizin yarının dünyası üzerinde derin bir etkisi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kendimizi yalnızca siber riskleri azaltmaya değil, aynı zamanda işbirliği, inovasyon ve sorumlu iş uygulamaları yoluyla herkes için daha iyi bir geleceği teşvik ederek olumlu bir değişim yaratmaya adadık." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA