Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Medeniyetler Beşiği, hem yerli hem de uluslararası turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Ani Ören Yeri’nin Tarihçesi

Dünya Kenti, Binbir Kilise ve 40 Kapılı Şehir olarak da bilinen Ani, Pakraduni Hanedanlığı döneminde (961-1045) Ermeni hükümdarlarına başkentlik yapmıştır. Ayrıca, 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de barındıran bu antik şehir, 15 Temmuz 2016'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. İlk yerleşimin milattan önce 3000'li yıllara kadar uzandığı bilinmektedir. Ani, Saka Türkleri, Sasaniler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı Devleti gibi pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü bir yer olarak tarihi bir öneme sahiptir.

Her Mevsim Ziyaretçi Çekiyor

23 medeniyete ev sahipliği yapan Ani, Türklerin Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olma özelliğini taşımaktadır. Ziyaretçi sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Geçen yıl 98 bin 600 yerli ve 4 bin 214 yabancı ziyaretçi ağırlayan Ani, bu yılın 8 ayında ise yine önemli sayılara ulaşarak 74 bin 509 yerli ve 5 bin 260 yabancı ziyaretçiyi ağırlamıştır. Özellikle son zamanlarda yabancı turistlerin ilgisi artmış durumda.

Kütahya'ya yeni kütüphane ve kültür merkezi Kütahya'ya yeni kütüphane ve kültür merkezi

Kars'taki Antik Şehir Yerli Ve Yabancı Turistlerin Gözdesi2

Ziyaretçilerden Gelen Yorumlar

Son olarak 28 kişilik bir Alman kafile, Ani'yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Muhammet Arslan ile karşılaşan turistler, "Medeniyetler Beşiği"nin gizemli tarihi hakkında bilgi aldılar. Almanya'dan gelen Mechthild Bürgel, Ani’yi büyük bir şehir olarak tanımlayarak, "Gerçekten çok enteresan bir yer. Buradaki pazar yeri kalıntıları, yapılar, mezarlar ve kazı alanları oldukça bilgilendirici. Burada yaşayan insanların geçmişteki yaşam biçimlerini hayal edebiliyoruz" dedi.

Diğer bir ziyaretçi Heinrich Schrader ise, Ani’nin farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir yer olduğunu belirterek, "Özellikle insanları çok sıcak kanlı. Gezdiğimiz yerler de çok etkileyici. Rehberimizin eşliğinde harika bir gezi rotası oluşturduk ve Ani, gerçekten de önemli bir yere sahip" diye konuştu.

Kars’taki Ani Ören Yeri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yalnızca Türkiye için değil, dünya turizmi açısından da önemli bir destinasyon haline gelmiştir. Ziyaretçi sayısındaki artış, bölgenin turizm potansiyelinin yanı sıra, tarihi eserlerin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına olan ilgiyi de artırmaktadır. Ani, hem geçmişin izlerini taşıyan yapıları hem de sıcak insanlarıyla ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Kaynak: AA