Nihat Nasır - Muhabir
Araştırmacılar, leş kargalarının (Corvus corone) belirli sayıda ses çıkararak yüksek sesle sayabildiğini ve hatta küçük çocuklarla benzer matematik becerilerine sahip olduğunu keşfettiler.
Bilim insanları, kargaların belirli sayıda ses çıkarabilmesinin, sayısal yetenekler ve ses kontrolünün karmaşık bir kombinasyonunu gerektirdiğini belirtiyorlar. Bu bulgu, hayvanların sembolik olmayan bir sayı tahmin sistemi olan 'yaklaşık sayı sistemi'ni kullanarak esnek ve kasıtlı bir şekilde belirli sayıda ses çıkarabildiklerini gösteriyor.
Araştırmacılar, hayvanların sayma becerilerini daha yakından incelemek için leş kargalarını seçtiler. Bu kuşlar, üstün ses yetenekleri ve karmaşık matematiksel kavramları anlamaları nedeniyle test için ideal adaylardı.
Araştırma kapsamında, üç kargaya görsel olarak rakamlar ve işitsel olarak farklı enstrüman seslerinin olduğu rastgele sıralanmış uyaranlar sunuldu. Kuşlar, deneme-yanılma yöntemiyle her bir işaretin belirli sayıda gaklamaya karşılık geldiğini öğrendiler.
Eğitim sonrasında kargalar, doğru tepkiler vererek komutlara doğru sayıda gaklama ürettiler. Araştırmacılar, kargaların yanlış tepkiler vermesi durumunda bile, bu hataların genellikle birbirine yakın sayılar arasında olduğunu ve belirli sayıları kullanma becerilerinin yeni yürümeye başlayan insan çocuklarınkinden farksız olduğunu gözlemlediler.
Bilim insanları, bu bulgunun kargaların sayma yeteneğinin, sayıları kullanmaktan ziyade sayıların seslendirilmesine dayandığını belirtiyorlar. Bu yetenek, küçük çocukların ana sayı sözcüklerini anlamadan önceki numaralandırma becerileriyle benzerlik gösteriyor ve sayıların kombinasyonal sembol sisteminin evrimsel bir öncüsü olabilir.