Nihat Nasır – Diriliş Postası

Ketojenik diyet, su diyeti, şok diyeti ve aralıklı oruç gibi hızlı kilo verme yöntemleri, kalp sağlığı açısından riskler taşıyabilir. Dr. Doğan, bu tür diyetlerin tekdüzelikten kaçınılması gerektiğini belirterek, “Tekdüze diyetler, vücut sağlığını tehdit edebilir. Örneğin, ketojenik diyetlerde protein aşırı alımı, safra kesesi taşlarına ve ürik asit artışına yol açabilir. Bu durum, kardiyovasküler risk faktörlerini artırır,” dedi.

Kalp kasları ve diyetler

Diyetlerin kalp kaslarını zayıflatacağına dair yaygın bir yanlış anlama olduğunu söyleyen Dr. Doğan, “Kalp kası en son etkilenecek organdır. Diyetler yağ kaybına neden olsa da, kas kaybı yaşanmaz,” ifadelerini kullandı. Kalp krizinin yıllar içinde biriken zararların sonucu olarak ortaya çıktığını vurguladı.

Dünyada her 3 çocuktan en az 1'i miyopi Dünyada her 3 çocuktan en az 1'i miyopi

Kalp Krizi-1

Diyet ve sporun önemi

Dr. Doğan, sağlıklı bir diyetin mutlaka fiziksel aktivite ile desteklenmesi gerektiğini hatırlattı. “Her besin grubundan az miktarda tüketmek, sağlıklı bir beslenme planının parçası olmalıdır. Karbonhidrat ve şekerden kaçınmak, protein, sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır,” dedi. Uzun süre kötü diyetlerin elektrolit dengesizliğine yol açabileceğini, bunun da kalp ritim bozukluklarını tetikleyebileceğini belirtti.

Zayıflama iğneleri hakkında

Zayıflama iğneleri konusunda önemli bilgiler veren Dr. Doğan, “FDA ve Sağlık Bakanlığı onaylı zayıflama iğneleri, kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ancak, bu ilaçların doktor kontrolünde ve tavsiyesiyle kullanılması gerekir,” diyerek uyarıda bulundu.

Obezite ile mücadele etmenin kalp sağlığı için kritik olduğunu vurgulayan Dr. Zeki Doğan, sakıncalı diyetlerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Sağlıklı yaşam için bilinçli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi önem arz ediyor.

Editör: Nihat Nasır