Sabri İşbilen / Özel Haber - Bakan Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın 2023 itibariyle faaliyete geçeceğini aktardı. Karadeniz gazının Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayacağını ve 25 yıl boyunca tüm konutları ısıtacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gazetecilerle bir araya geldi. Bakan Dönmez, küresel enerji fiyatları, Karadeniz’deki doğalgaz, yeni keşif ve sondaj çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pandeminin etkisiyle beraber dünyadaki enerji fiyatlarının yüksek oranda bir artış olduğunu dile getiren Bakan Dönmez, detayları şöyle paylaştı:
“DOĞALGAZ FİYATI 10 KAT ARTTI”
“Geçtiğimiz yıl, pandeminin etkisiyle petrolün varil fiyatı 40 dolar seviyesindeydi. Doğal gaz fiyatları bin metreküp cinsinden serbest piyasalarda 125-130 dolar civarındaydı. Kömür fiyatları da yine 40 dolarlara kadar düşmüştü. Bu sene petrol 80 dolarlara kadar çıktı. Doğal gaz çok daha ilginç bir şekilde artarak 1200-1300 dolarlara kadar çıktı. Çok kısa olmakla birlikte bazı günlerde 1500 dolarları bile buldu. Neredeyse 8-10 kat arasında bir artış var. Bu sene kömürün fiyatı eylül ayında 240-250 dolara kadar çıktı. “
‘Petrol yok diyerek üstünü kapatmışlar’
BURADA petrol yok denilerek üzerine beton dökülen kuyulara da değinen Fatih Dönmez, şunları kaydetti: “Zaman zaman vatandaşlar bize yazıyordu “Burada gaz, petrol vardı. Üstünü kapattılar.” diye. Nitekim Varınca-1 kuyusu öyle. 1980’li yıllarda açılmış ve petrol yok diye kapanmış. Ama bizim de petrol bulduğumuz bir yer. Hatta onlar daha derine inmişler. Biz petrolü daha yukarıda bulduk.”
“YÜZDE 80’İNİ DEVLET KARŞILIYOR”
Enerji fiyatlarındaki yüksek maliyet artışına rağmen, devletin bu artışları vatandaşa yansıtmadığını dile getiren Bakan Dönmez, “Doğal gazda konutlarda 4’te 3’ünü devletimiz karşılıyor diye açıklama yaptık. Başka bir ifadeyle 100 liralık doğal gaz faturası ödüyorsa vatandaşımız 300 lirasını da devlet karşılamış demektir. Fakat aralık ayı itibariyle baktığımızda bu 1’e 4 oldu. Şu anda yüzde 80’ini karşılar durumdayız. Elektrikte de bu oran yarı yarıya gibi. Bunlar konutlar için.” dedi.
YENİ MÜJDELER YOLDA
Fatih Dönmez, yeni doğalgaz müjdelerinin de sinyalini verdi. Kastamonu ve Ordu açıklarında da araştırmalar yapıldığının bilgisini paylaşan Bakan Dönmez, “İlk gazı bulduğumuz yerin etrafına biraz daha yoğunlaştık. Şimdi ocak-şubatta ilk bulduğumuz sahanın Güney Batı bölgesinde bir keşif amaçlı sondaj daha yapacağız. Dolasıyla da oradan da somut veriler gelir diye düşünüyoruz. Bir de şimdi Kastamonu açıklarında sismikleri yaptık. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa Ordu açıklarında sismik araştırma yapıyor. 2022’de bir müjde olabilir. Bu yeni sahalarda da sabırla bekleyelim. Ocak-Şubat gibi kazmayı vuracağız ama birkaç ay sürebilir.“ ifadelerini kullandı. Dönmez ayrıca 4. Sondaj gemisinin de Mayıs’ta teslim alınacağını kaydetti.
TANAP müjdesi
TÜRK devletleriyle önümüzdeki dönemde işbirliğinin genişleyeceğinin sinyalini veren Bakan Dönmez, TANAP ile ilgili şu kritik bilgiyi paylaştı: “Bu son Bakü seyahatimizde TANAP’tan gelen gaz miktarının artırılmasına dönük de bir niyet birliği oluşturduk. Ekipler çalışmaya başlıyor. Şu anda TANAP’tan 16 milyar metreküp gaz geliyor. Bunun 6’sı Türkiye’ye kalanı da Avrupa’ya o hattın kapasitesi 31 milyar metreküp yıllık.”
“TERÖR BİTTİ ARAMA BAŞLADI”
Enerji Bakanı Dönmez, petrol arama çalışmaları hakkında da kritik detaylar paylaştı. Terör sorununun ortadan kalkmasıyla bir çok sahada araştırma yapılmaya başlandığını söyleyen Dönmez, “Mardin Nusaybin’de sınıra çok yakın bir yerde keşfimiz olmuştu. Geçmişte mayınla kaplı yerleri temizliyoruz ve çalışıyoruz. İkincisi de Hakkari ve Şırnak gibi bölgelerde terör gerekçesiyle giremediğimiz bazı alanlar vardı. Şimdi 2-3 yıldır güvenlik konusu çözüldüğü için oralarda da araştırma yapabiliyoruz. Hatta üretime başladığımız noktalar da var.” ifadelerini kullandı.
‘Pahalı gaz tarih olacak’
SAKARYA gaz sahasında 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yapıldığını hatırlayan Bakan Dönmez, doğalgazın karaya aktarılması için çalışmalara hız verdiklerini ifade ederek, “2023’ün ilk çeyreğinde bunu sistemimize bağlamayı arzu ediyoruz. İlk yıl muhtemelen 3-4 milyar metreküp civarında bir üretimimiz olacak. 2026’da maksimum seviyesine olan 15-20 milyar metreküp yıllık üretime ulaşacağız. Bunun ülkemizin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılamış oluyoruz. Bu da Türkiye’deki tüm konutların yaklaşık 25 yıl süreyle doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Yerli gaz sisteme girdikçe pahalı gaz sistemden çıkacak. Bizim ithal ettiğimiz fiyatların oldukça altında olacak bizim üretim maliyetlerimiz.” diye konuştu.
-