UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bölge, her yıl dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlıyor. Yılda ortalama 250 uçuş gerçekleşen Kapadokya'da, balon pilotları, güvenli ve görsel açıdan etkileyici uçuşlar sunmak için gece yarısından itibaren zorlu mesailerine başlıyor.

Pilotların Gece Yarısı Başlayan Hazırlığı

Balon pilotları, uçuş öncesi her sabah erkenden işe başlıyorlar. Balonların kurulumunu yaparak ve bölgenin hava koşullarını titizlikle takip ederek, uçuş için gerekli hazırlıkları tamamlıyorlar. Uçuş sırasında hava koşullarının hızla değişebileceği Kapadokya'da pilotlar, rüzgar değişimlerinden, alçak ve yüksek hava akımları arasındaki geçişlerden doğabilecek risklere karşı sürekli dikkatli olmak zorundalar. Ayrıca balonlar fren sistemi bulunmadığı için pilotlar, yönlerini rüzgarın yönüne göre belirliyor.

Kapadokya'da Balon Pilotların Zorlu Mesaisi3

Zorluklarla Dolu Bir Meslek

Bölgedeki balon pilotlarının karşılaştığı zorluklardan biri de, uçuş sırasında aynı anda yüzlerce balonun bir arada hareket etmesi. 150'den fazla balonun kalkış ve iniş noktaları, uçuş esnasında birbirine değmemek için büyük bir dikkat gerektiriyor. Uçuş sırasında yüksek irtifada gerçekleşen bu dev organizasyon, pilotların sürekli irtibat halinde olmalarını ve titiz bir planlama yapmalarını gerektiriyor.

Afyonkarahisar'daki restoran yangınından acı haber! Afyonkarahisar'daki restoran yangınından acı haber!

Tankut Demir’in Pilotluk Hikayesi

Nevşehirli pilot Tankut Demir, Kapadokya'da balon uçurmanın zorlukları ve güzellikleri hakkında, "Balonla uçmak adeta balkonda havalanmak gibi bir şey" diyor. Havacılığa olan tutkusu nedeniyle mühendislik kariyerini terk eden Demir, Kapadokya'nın benzersiz atmosferinde turistlere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Demir, uçuşların sadece balonun uçurulmasıyla sınırlı olmadığını, her uçuş öncesinde bölgedeki rüzgar akımlarını ve hava şartlarını takip ederek, büyük bir özenle planlama yaptıklarını belirtiyor.

Hava Koşulları ve Güvenlik

Pilotlar, uçuş esnasında olumsuz hava koşullarına karşı da hazırlıklı olmak zorundalar. Rüzgar, yağmur, kar ve sis gibi faktörler uçuşları engelleyebileceği için, uçuş öncesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve deneyimli pilotlar, hava koşullarını değerlendirmek için sıkı bir koordinasyon içinde çalışıyor. Güvenlik her zaman ön planda tutuluyor; bu yüzden uçuşa elverişsiz hava koşulları oluştuğunda, turistlere güvenlik açısından uçuşun iptal edilmesi gerektiği anlatılıyor.

Kapadokya'da Balon Pilotların Zorlu Mesaisi2

Çevresel Duyarlılık ve Kapadokya’nın Korunması

Pilot Demir, aynı zamanda bölgedeki çevresel duyarsızlık konusuna da dikkat çekiyor. Kapadokya'nın UNESCO tarafından korunan bu eşsiz doğal güzelliklerine rağmen, bazı kişiler tarafından yapılan çevre kirliliği, uçuş esnasında daha net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Demir, bölgedeki vatandaşlardan çevreye karşı daha duyarlı olmalarını istiyor.

Kaynak: AA