Uzun yıllardır karıncaları, bulutları ve birtakım meteorolojik olayları inceleyerek deprem kestirimlerinde bulunana Kadir Sütçü'nün mesleği, memleketi, eğitim durumu, ilgi alanı, yaptığı çalışmalar vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Son günlerde ülkemizin yaşadığı afetin de etkisiyle Kadir Sütçü kimdir, mesleği ne? Kadir Sütçü nerelidir, kaç yaşında? soruları sıkça gündeme geliyor. Kadir Sütçü ne iş yapar, hangi bölümden mezun, Kadir Sütçü deprem tahmini, gibi konular vatandaşın en çok araştırdığı konular arasında. Peki, Kadir Sütçü kimdir, mesleği ne? Kadir Sütçü nerelidir, kaç yaşında? Detaylar kısaca yazımızda...
Kadir Sütçü kimdir, mesleği ne? Kadir Sütçü nerelidir, kaç yaşında?
Deprem tahminleriyle bilinen Kadir Sütçü, çalışmalarına yer verdiği internet sitesinde kendisini şöyle anlatıyor:
Kadir Sütçü, 1955 Tokat Reşadiye'de doğdu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Gıda Teknolojisi ve Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu.
1980’de İngilizce öğretmeni olarak göreve başlamış, pedagojik formasyon üzerine dersler vermiş. Emekli olduktan sonra Sütçü, depremlerle karıncaların davranışları arasındaki ilişkilere kafayı takmış. Karıncalardan sonra bulutların hareketlerini izlemeye başlamış.
“Sonuçta depremle bulut hareketlerinin ilişkisi olduğunu tespit ettim” diyor.
Depremin nerede olacağını tahmin etmek mümkün mü?
Sütçü, bunun için aile fertleri ile (6 kişi) gece gündüz çalışıyor. Evinde kurduğu bir yapıda karıncalar için lokal araştırma yapıyor. Şimdiye kadar deprem tahmini konusunda üç makale yazmış:
1- 2013’te coğrafya konulu sempozyumda ‘deprem tahmininde bulutların rolü’ üzerine,
2- 2015’te atmosfer bilimleri konulu sempozyumda ‘meteorolojik olaylar ile deprem ilişkisi’ üzerine,
3- 2016’da uzaktan algılama konulu sempozyumda ‘meteorolojik uydu görüntüleri ile deprem ilişkisi’ üzerine yazdıklarını sunmuş.
Ve yaşamlarını yeraltında devam ettirip yeraltında olanları yeryüzündekilerden çok daha önce hisseden karıncaların davranış biçimleri üzerine de odaklanmaya başlamış.
Sütçü örneğin basıncın, rüzgârın, nemin, yağmurun, sıcaklığın etkili parametreler olduğunu tespit etmiş. “Sıra dışı değişiklikler de deprem öncesinde ortaya çıkıyor” demesi ilginç geldi bize.
Karıncaların davranışsal değişikliklerini çok önemsiyor. Bunu rahmetli Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’ya anlattığında “Sakın karıncaları incelemekten vazgeçme” demesi de ilgisini arttırmış.