Japonya'ya ait deniz destroyeri JS Sazanami, ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçerek Güney Çin Denizi'nde düzenlenecek bir askeri tatbikata katılmak üzere yol aldı. Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda donanmaları eşliğinde yapılan bu geçiş, Japon medyasının raporlarına göre önemli bir askeri hareket olarak dikkat çekti. 

Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi: Muhalefet ve iktidardan ilk açıklama! Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi: Muhalefet ve iktidardan ilk açıklama!

Japonya'nın boğaz geçişine resmi bir açıklama yapmaması dikkat çekerken, Çin'den gelen ilk tepkilerde bu hareketin izlendiği ve kontrol altında tutulduğu belirtildi. Çin, Tayvan Boğazı'nda egemenlik iddiasında bulunurken, Tayvan ve ABD ise boğazın uluslararası sulara ait olduğunu ve tüm askeri gemilere açık olduğunu savunuyor. 

Son yıllarda ABD ve müttefikleri, özgür deniz seyrüseferini savunmak için Tayvan Boğazı'nda devriyeleri artırdı. Almanya, Kanada ve Fransa gibi ülkeler de bu devriyelerde yer alarak Çin’in egemenlik iddialarına karşı durduklarını belirttiler.

Japonya'nın Politika Değişimi  

Japonya'nın, Çin'le doğrudan karşı karşıya gelmemek için yıllardır uyguladığı politikanın dışına çıkarak Tayvan Boğazı'ndan geçmesi, ülkenin Çin'in bölgedeki agresif adımlarına karşı bir yanıt olarak görülüyor. Japonya'nın artan Çin askeri faaliyetleri karşısında bir kriz hissettiğini belirten Japon yetkililer, hava sahasının defalarca ihlal edilmesine de dikkat çekti.

Bu gelişmelerin ardından uzmanlar, Japonya'nın artan askeri varlığının, Asya dışındaki ülkeler de dahil olmak üzere Çin'in deniz aşırı iddialarına karşı daha geniş bir direnişin parçası olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi