İzmir, Alsancak’taki Enver Dündar Başar Sokak’ta 12 Temmuz’da yağış sırasında Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Özge Ceren Deniz (23) ile antikacı-müzisyen İnanç Öktemay’ın (44) elektrik akımına kapılıp ölmesiyle ilgili soruşturma sürüyor. Bilirkişi heyeti ön rapor hazırladı. Raporda elektrik kaçağına neden olan kısa devrenin zarar gören kablodan kaynaklı olduğu ifade edildi. Kaçağın olduğu kablonun mazgalın altına doğru gittiği görülürken, İZSU (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi) ekiplerinin daha önce çalışma sırasında kabloya zarar verdiği bildirildi. Bölgenin GDZ Elektrik A.Ş. ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğu belirtildi. Bilirkişi ön raporunda GDZ Elektrik A.Ş. ve İZSU kusurlu bulundu. 


BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

Bilirkişi raporunun ardından 29 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İZSU ve GDZ Elektrik A.Ş.’den yöneticilerin de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi açıklamasında  “Belediyemize ait elektrik tesisatı bu tür bir tehlikeye karşı kaçak akım koruma röleleri ile enerjiyi kesecek şekilde korunmaktadır. Bölgede belediyemizin elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek bir çalışmadan söz edilemeyeceği de ortadadır. Zira İZSU raporunda da ocak ayında yağmur suyu ızgarası yaptırılmasının GDZ  Elektrik’ten gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Raporda sonra GDZ Elektrik A.Ş. tarafından  çalışma yapıldığı, vatandaşlar tarafından iki defa arıza kaydı açtırıldığı ifade edilmektedir. GDZ Elektrik A.Ş.’ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği de fotoğraflarla belgelenmektedir” denildi.


‘ŞİKAYET KAYDI YOK’

GDZ Elektrik A.Ş.’den yapılan açıklamada ise “Olayın geçtiği bölgeye dair son 6 aydır kurumumuza bir şikayet kaydı olmadığı tespit edilmiştir. 5 Ocak’ta altyapı kuruluşu tarafından onayımız olmaksızın bölgedeki elektrik şebekemiz üzerine üç yeni yağmur suyu ızgarası yapıldığı belirlenmiştir. Çalışmalar sırasında yeraltında bulunan elektrik kablolarımızın konumunun müdahalelerle değiştirildiği görülmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmaların kurumumuza hiçbir şekilde bilgi aktarılmadan yapıldığını bir kez daha vurgulamak isteriz” denildi.Öte yandan olaydan sonra kablolar, 50 santimetre daha aşağıya alındı. Ardından belediye yetkililerinin kabloların üzerine kapatmasından sonra bölgeye tekrar elektrik verilip, yol trafiğe açıldı.


‘DERİNLİĞİN 60 İLA 80 SANTİMETRE OLMASI LAZIM’

 Bilirkişi ön raporunda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu belirtildi. Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada ise bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğinin vurgulandığı raporda, ilgili yönetmeliğe göre bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda “Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak GDZ Elektrik’in uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır” denildi.

Tekirdağ'da fırtınayla su alan tekne yan yattı: 2 kişi kurtarıldı Tekirdağ'da fırtınayla su alan tekne yan yattı: 2 kişi kurtarıldı

ÖZGE CEREN’E VEDA

Özge Ceren Deniz’in cenazesi, Osmaniye’de toprağa verildi. Deniz’in akrabası İsmail Okan Güney, “Yağmur yağarken, çocuğumuz karşıya geçerken akıma kapılıyor. Elektrik kaçağının olduğunu 5 yıl önce haber yapmışlar. 2 ay önce yine yağmurlu günde bir sokak köpeği ölmüş. Aslında bu olay, kendini göstere göstere gelmiş. İyi niyetli bir insan yardım etmek için çocuğumuza el uzatmış ancak o da hayatını kaybetti. Aile şu anda yasta. İhmal olduğunu düşünüyoruz. Sorumlularıla ilgili şikayetçiyiz” diye konuştu. İnanç Öktemay da önceki gün toprağa verilmişti.
 

Kaynak: DHA