İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde, kıyıya yakın alanlar deniz yosunlarıyla kaplandı. Sudaki azot ve fosfor seviyelerinin artması, bu yosunların mevsimsel değişimle birlikte yayılmasına neden oldu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir iç körfezine atık ve deşarj sularının, derelerden gelen besleyici elementlerin su yosunlarının artışına yol açtığını belirtti. Taşkın, "İç körfez kıyılarındaki yosunlar yıl içerisinde birkaç defa ortaya çıkabiliyor" dedi.

Kar, yağmur, güneş: Antalya 4 saatte 3 mevsimi yaşadı Kar, yağmur, güneş: Antalya 4 saatte 3 mevsimi yaşadı

Yosunların deniz ekosisteminin dengesini sağladığını ifade eden Prof. Dr. Taşkın, "Yosunlar bir dönem kıyıdan toplandı. Bu toplama, iç körfezde fitoplankton artışına neden oldu ve bu durum balıkların solungaçlarını tıkayarak ölümlerine yol açtı. Ancak bu yosunların varlığı, besleyici elementleri ve kirliliği düzenlemesi açısından faydalıdır" şeklinde konuştu.

"Kışın Azalacak, İlkbaharda Yine Artacak"

Prof. Dr. Taşkın, yosunların insanlara zararı olmadığını ancak görsel kirlilik oluşturduğunu belirtti. Aşırı yosun artışının ekosisteme zarar verdiğini dile getiren Taşkın, "Yaz sonunda ölümlerinde parçalanması sırasında oksijen kullanılarak karbondioksit üretiliyor. Bu durum, hem oksijensiz bir ortam oluşmasına hem de dipte çamursu bir yapı ve kokuya yol açıyor. En önemli çözüm, karasal girdilerin, deşarj ve atık suların tamamen kesilmesi ve sonrasında tarama yöntemiyle dipteki sedimenti toplamak" ifadelerini kullandı.

Bazı yosunların fırsatçı ve toleranslı türler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Taşkın, "Körfeze girdiğinde yosunlarda mevsimsel artış gözlenebilir. Kış mevsiminde bir azalma olsa da, ilkbahardan itibaren yüksek bir artış olacaktır" şeklinde sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA