İzaleyi şuyu davalarının bozulması, iki farklı şekilde gerçekleşebilir:

  • Satış
  • Paylaştırma

İzaleyi şuyu davaları genellikle hakim tarafından uzlaşma sağlanarak sonuçlanır. Ancak, kardeşler veya 1. Dereceden yakın akrabalıklar arasında açılan davalarda Medeni Kanun maddelerine göre hakim, malın satılarak iki eşit parçaya bölünmesine de karar verebilir.

İzaleyi Şuyu Davası Nedir?

Ortaklığın giderilmesi davası, birden fazla ortağı bulunan taşınır veya taşınmaz bir mülk üzerindeki paylı ortaklık hakkının sona ererek tek bir kişide toplanmasını sağlayan davadır. Medeni Kanuna göre İzaleyi Şuyu davaları 2 farklı türdedir:

  • Aynen Taksim Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi Davaları: Malın iki eşit parçaya bölünmesidir. 150 metrekare bir arsanın 75’er metrekare olarak ikiye bölünmesi veya 4 katlı bir evin konumları eşit olacak şekilde 2’şer kat olarak pay edilmesi durumları aynen taksim suretiyle izaleyi şuyu davalarının görülmesine örnektir.
  • Satış Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi Davaları: Davaya konu olan malın, piyasa değeri üzerinden ve hakim onayı alınarak satışının gerçekleştirilmesi ve taraflara da eşit olarak bölüştürülmesiyle sonuçlanan davadır.

İzaleyi Şuyu Davası Neden Bozulur?

Ortaklığın bozulması davalarının nedenleri, esas ve kanunlara dayanarak şöyle sıralanmıştır:

  • Davada taraf teşkili: İlgili mal veya mülke resmi olarak ortak sayılan tüm kişiler veya vekil olarak avukatları mahkemeye katılmak zorundadır. Eksik bulunması halinde dava ertelenir.
  • Davanın konusu ve harçları: İlgili mal veya mülkün belirlenen oranda dava harcının ödenmiş olması gerekir.
  • Müşterek Mülkiyetten Kat Mülkiyetine Geçiş:
  • Ortaklığın giderilmesinde aile konutunun durumu: Aile içi davalarda eğer taşınmazda aile tamamıyla yaşıyorsa ve bu evden başka kalacak yerleri yoksa dava esnasında mülk dağılımının iptali talep edilebilir. Bu durumda dava düşebilir.
  • Mahkeme Kararı Unsurları: Bilirkişi raporunun olması zorunludur. Taşınmazların eşit miktarlarda bölümü bilirkişi tarafından onaylanan raporla mahkemeye sunulmak zorundadır.
  • Satış Sonrası Oluşan Durumlar: Malın sahibi değişirse, yeni malik Mülk üzerinden yapacağı tüm değişiklikler için yasal sürenin dolmasını beklemek zorundadır. Aksi takdirde, eski sahiplere belirlenen süre içinde yeniden İzaleyi şuyu davası açma hakkı doğar.

İzaleyi Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Ortaklığın giderilmesi davasının açılışı, kişilerin bağlı bulundukları Sulh Hukuk Mahkemelerine yapılır. Bu tür miras davalarının açılması için avukat tutulması zorunludur. Önce yetkili avukatın ilgili baroya dilekçe vermesi, ardından durulma tarihinin beklenmesi gerekir.

İzaleyi Şuyu Davası Ne Kadar Sürer?

İzaleyi şuyu davalarının süreleri, genellikle 3 ile 6 ay arasında değişir. Ancak davanın detaylarına ve ortaklar arasında anlaşma sağlanma durumlarına göre bu süre değişir. Davanın sonuçlanmasından sonra temyiz kararının verilmesi ve diğer yasal işlemlerin yapılması ile bu süre biraz daha uzayabilir.

İzaleyi Şuyu Davalarının Ücreti Ne Kadardır?

İzaleyi şuyu davalarının fiyatları, davaya, baroya ve dava avukatlarına göre değişiklik gösterir. 100.000 TL’lik izaleyi şuyu davası ile 500.000 TL’lik izaleyi şuyu davasının avukatlık ücretleri aynı olmaz. Davaların tutarları için net bir fiyat söylenemez ancak dosya ve diğer tüm resmi işlemlerin masrafların tutarı 3.500 TL’dir.

İzaleyi Şuyu Davası Kime Açılır?

Ortaklığın bozulması davası, bir mülkün sahipleri arasında açılan davadır. Ortaklardan biri, bu davayı açarsa diğer tüm paydaşlara dava açmış olur. Bir mülkün 6 paydaşı varsa bir kişi davacı, kalan beş kişi de davalıdır ve bu beş kişinin tamamı açılmış olan İzaleyi şuyu davasını dikkate almak zorundadır. Davalı veya davalıların avukat tutma zorunlulukları bulunmaz.

 

Editör: Haber Merkezi