İsviçre ve İtalya, popüler kayak merkezi Zermatt'ı da içeren bölgedeki sınırlarını yeniden belirlemek zorunda kaldı. İklim değişikliğinin etkisiyle eriyen buzullar, iki ülke arasındaki tarihi sınırları değiştirdi. Ünlü Matterhorn Dağı'nın altındaki Theodul Buzulu, 1973 ve 2010 yılları arasında kütlesinin neredeyse dörtte birini kaybetti ve bu durum, buz altındaki kayaları açığa çıkararak drenaj bölgesinin değişmesine ve yaklaşık 100 metre uzunluğunda bir sınır hattının yeniden çizilmesine yol açtı.

Orbán, Ukrayna'da barışı sağlamak için Çin ve Brezilya'yı harekete geçirdi Orbán, Ukrayna'da barışı sağlamak için Çin ve Brezilya'yı harekete geçirdi

İsviçre hükümeti geçen hafta yaptığı açıklamada, "Sınırın önemli bölümleri, su bölümü hattı veya buzullar, kar veya sürekli kar örtüsünün oluşturduğu sırt çizgileriyle tanımlanmıştır. Bu oluşumlar, buzulların erimesi nedeniyle değişiyor" dedi. İsviçre, sınır değişikliğini resmen onaylarken, İtalya henüz aynı onayı vermedi. Ancak bu "küçük bir sınır düzeltmesi" olarak kabul edildiğinden sadece İsviçre'nin onayı yeterli oldu.

Sınır değişikliklerinin kesin olarak uygulanması ve anlaşmanın yayınlanması, her iki ülkenin de imzasının ardından gerçekleşecek. 2022 yılında bir dağ sığınağının hangi ülkeye ait olduğunu belirleyememesi, sınırın taşınması gerektiğini gösteren ilk işaretlerden biri olmuştu.

Hangi Bölgeyi Etkiledi?

Etkilenen bölge, Zermatt'ı da içeren ve Avrupa'nın beşinci büyük kayak merkezi olan Matterhorn kayak bölgesi. Burada, İsviçre ile İtalya'nın Valtournenche vadisi arasında yürüyüşçüler ve kayakçılar serbestçe geçiş yapabiliyor.

İki ülke, Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel ve Gobba di Rollin gibi yer işaretleri etrafındaki sınırı uyarlama konusunda anlaşmaya vardı.

İsviçre Buzulları Hızla Eriyor

Avrupa, dünyadaki en hızlı ısınan kıta ve bu yüksek sıcaklıklar kıtanın buzullarının hızla erimesine neden oluyor. 2021 ve 2023 yılları arasında İsviçre, buzullarının %10'unu kaybetti ve Matterhorn'un bulunduğu ülkenin doğu ve güney bölgeleri bu durumdan özellikle etkilendi.

İsviçre Bilimler Akademisi, "İsviçre buzulları her geçen gün daha hızlı eriyor" açıklamasında bulundu. "Bu hızlanma dramatik: Son iki yılda kaybettiğimiz buz miktarı, 1960 ile 1990 yılları arasındakine eşit."

2023 yazı, fosil yakıtların yakılmasının neden olduğu küresel ısınma nedeniyle kayıtlara geçen en sıcak yaz oldu. Ağustos ve Eylül aylarında, İsviçre meteoroloji servisi, sıfır derece 'donma noktası' veya izoterm seviyesini bulmak için neredeyse 5.300 metre yüksekliğe tırmanmak zorunda kaldı.

İtalya'nın en bilinen buzullarından biri olan İtalyan Alpleri'ndeki Dosdè Buzulu ise geçen yıl yedi metre geri çekildi. Buzu erimekten koruyacak kadar kar örtüsü yoktu.

Kaynak: Haber Merkezi