İklim değişikliğiyle birlikte daha önce sadece belli iklimlerde görülen hastalıklar farklı yerlere yayılıyor. Bunun en dikkat çekici örneklerinden biri, sivrisineklerle yayılan dang humması hastalığı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2000-2022 yılları arasında dang virüsü vaka sayısının 8 kat arttığını, 2022’de 4.2 milyon vakaya rastlandığını duyurdu. DSÖ, dünya nüfusunun yarısının, sivrisinek ısırığıyla bulaşan ve şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral hastalık dang humması riski altında olduğunu bildirdi.
DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Raman Velayudhan sivrisineklerin hem kuraklıkta hem de sağanak yağış ve selde hayatta kalabildiğini ifade ederek, “Dang virüsü riski her koşulda arttı” dedi. İklim değişikliği nedeniyle Asya kaplan sivrisineği ile tanışan Avrupa, bu konuda ciddi önlemler alıyor. Dang humması da dahil birçok hastalığı taşıyabilen Asya kaplan sivrisineği, Türkiye’nin de dahil olduğu güney Avrupa başta olmak üzere, çok sayıda bölgede görülmeye başlandı. İtalya, İspanya, Yunanistan, Adriyatik kıyıları ve Fransa’da görülen sivrisineğin İsviçre ve Almanya’ya kadar ulaşması endişe yarattı.
Su birikintilerine dikkat edilmeli
Su birikintisinde hızla üreyen Asya kaplan sivrisineğine karşı hem kamusal hem de bireysel mücadele gerekiyor. Belediyelerin ilaçlama yapması zorunluluğu doğarken vatandaşların da bahçe, çatı ve kaplarda biriken suları mutlaka sık sık değiştirmesi lazım.
İstanbul’da sivrisinek türleri
*Culex
* Anopheles
*Aedes (Asya kaplan sivrisineği)
*Ochlerotatus
*Culiseta
*Uranotaenia
Kaynak: MİLLİYET