Kentteki hava kalite ölçüm istasyonlarından elde edilen verilere göre, İstanbul'da azot dioksit ortalaması 1 Ocak-31 Temmuz 2023'te 35,55 mikrogram/metreküp, 2024'te ise 40,61 mikrogram/metreküp olarak kaydedildi. Böylece, hava kirliliği bu yıl, geçen yıla göre yüzde 14 arttı.

Kayseri'de geri dönüştürülen atık kağıt sayesinde 57 bin 191 ağacın kesilmesi önlendi Kayseri'de geri dönüştürülen atık kağıt sayesinde 57 bin 191 ağacın kesilmesi önlendi

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, hava kirliliğinin günlük olarak değiştiğini belirterek, trafiğin en önemli etken olduğunu vurguladı. 2023-2024 karşılaştırmasında da araç kaynaklı azot dioksit oranının yüzde 14 artış gösterdiğini ifade etti.

Her gün artan araç sayısının trafiği ve emisyonları artırdığını söyleyen Toros, İstanbul'un havasının temiz olması için toplu taşımanın daha fazla kullanılmasını önerdi.

Diğer kirleticilerin de arttığını belirten Toros, atmosferdeki kirleticilerin küresel etkilerini vurguladı. Bu yıl dünya sıcaklık rekorlarının kırıldığını, Türkiye'nin haziran ayında önceki yıllara göre 3,6 derece daha yüksek sıcaklıklar yaşadığını belirtti. Artan araç kullanımı, üretim ve verimsiz kaynak kullanımı atmosfer kirliliğine yol açarken; bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Ayrıca yaptıkları çalışmada, partikül madde oranının azaldığını, ancak kükürt dioksit, ozon ve karbonmonoksit seviyelerinin arttığını ifade etti.

Kaynak: AA