İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
1. HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 1. Hukuk Müşavirliğinin teşkilat yapısını, hukuki statüsünü, görev, yetki, çalışma usul ve esaslarını belirleyerek, hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 1. Hukuk Müşavirliğinin teşkilat yapısı ve bu yapıda yer alanların görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili esas ve usulleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
- 1. Hukuk Müşaviri: 1. Hukuk Müşavirliğinin en üst yöneticisini,
- Birim: 1. Hukuk Müşavirliğini,
- Çalışan Personel: Birim bünyesinde görevli memur, sözleşmeli personel, işçi statülü personel ile diğer personeli,
- Hukuk Müşaviri: Birimde 1. Hukuk Müşavirinden sonraki yönetici olan Hukuk Müşavirini,
- Kurum: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını,
- Şef: Birimde görev yapan kadrolu Şefi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat, Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Teşkilat
MADDE 5 – (1) 1. Hukuk Müşavirliğinin idari teşkilatı; 1.Hukuk Müşaviri, Hukuk Müşaviri, şef, memur, sözleşmeli personel, işçi, geçici işçi ve diğer personelden oluşur.
(2) Birim içi teşkilat yapıları, şef görevlendirmesi usulüne uygun olarak yapılır.
Birimin görevleri
MADDE 6 – (1) Birimin görevleri şunlardır:
- Kurumun taraf olduğu adli ve idari davalarda, iç ve dış tahkim yargılamasında, icra işlemlerinde ve yargıya intikal eden diğer her türlü hukuki uyuşmazlıklarda Kurumu temsil etmek, dava ve icra işlemlerini vekil sıfatı ile takip etmek,
- Kurumun taraf olduğu uyuşmazlıklarda ihtiyari veya zorunlu arabuluculuk faaliyetlerini yürütmek ve sonuçlandırmak,
- Kurumu ilgilendiren konularda gerektiğinde ilgili merciiler nezdinde her türlü yazışmaları yapmak ve suç duyurusunda bulunmak,
- Kurum birimleri tarafından hazırlanan mevzuat taslakları ile düzenlenecek her türlü sözleşme ve şartname taslaklarını, Kurum ile üçüncü kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin işleri ve Kurum birimlerince sorulacak diğer işleri inceleyip istişari mahiyette hukuki mütalaasını bildirmek,
- Anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümü konusunda mütalaa vermek.
- Birimin görevleriyle ilgili konulardaki tebligatı almak,
- Hukuk Müşavirinin görevleri
MADDE 7 – (1) 1. Hukuk Müşavirinin görevleri şunlardır:
- Çalışmaları yazılı ve sözlü talimatlarla yürütmek,
- Birimi sevk ve idare etmek, Birimin disiplinini sağlamak,
- Personel arasında görev dağılımı yapmak,
- Birimde çalışan personelin amiri olarak, her statüdeki personelin başarı ve performans değerlendirmesini yapmak,
- Birimin çalışma usul ve esaslarını mer’i mevzuat çerçevesinde belirlemek,
- Birim bünyesindeki şefliklerin iş ve işlemlerinin zamanında ve doğru olarak yerine getirilmesini gözetmek,
- Birim ile diğer birimler arasındaki koordinasyonu sağlamak,
- Üst birimlerce kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek.
- Hukuk Müşavirinin yetkileri
MADDE 8 – (1) 1. Hukuk Müşavirinin yetkileri şunlardır:
- Birimin görevlerine ilişkin karar vermek, tedbir almak ve bu kararları uygulatmak,
- Birim ile ilgili yazışmalarda birinci derece imza yetkilisi olmak,
- Birime bağlı çalışanları denetlemek ve karşılaşılan aksaklıkları gidermek,
- Çalışan personelin yıllık izin kullanma dönemlerini tespit etmek.
- Hukuk Müşavirinin sorumlulukları
MADDE 9 – (1) 1. Hukuk Müşaviri; görevlerinin yerine getirilmesinden, yetkilerini zamanında ve gereğince kullanmasından Genel Sekretere karşı sorumludur.
Hukuk Müşaviri
MADDE 10 – (1) Birim bünyesinde yapılan görev dağılımı neticesinde kendilerine verilen görevleri, mevzuata uygun olarak yürütür ve yerine getirilmesini sağlar.
(2) 1. Hukuk Müşavirine karşı sorumludur.
Şef
MADDE 11 – (1) Birim bünyesinde yapılan görev dağılımı neticesinde kendilerine verilen görevleri, mevzuata uygun olarak yürütür ve yerine getirilmesini sağlar.
(2) Bağlı bulunduğu üst makama karşı sorumludur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Birimin İşleyişine Dair Esaslar
Mevzuat Araştırma ve Geliştirme Komisyonu
MADDE 12 – (1) 1. Hukuk Müşaviri, Müşavirliğin görevleri kapsamında mevzuat inceleme, değerlendirme ile araştırma ve geliştirmeye yönelik olarak, uygun göreceği hukuk müşaviri, avukat ve diğer personelden oluşan Mevzuat Araştırma ve Geliştirme Komisyonunu oluşturabilir.
(2) 1. Hukuk Müşavirinin talimat ve koordinasyonunda çalışmalarda bulunacak olan Mevzuat Araştırma ve Geliştirme Komisyonunun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Kurumun hizmet ve görev alanına giren konularda diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan mevzuat taslaklarını incelemek,
b) Kurum birimleri tarafından hazırlanan ve birimin görüşü istenilen mevzuat taslakları ile sözleşme ve şartname taslaklarını incelemek,
c) Kurumun hak ve menfaatlerini koruyucu, uyuşmazlık ve anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirlerin alınabilmesi için anlaşma, protokol, şartname ve sözleşmelerin hukuki esaslara uygun olarak yapılmasına katkıda bulunmak, bu amaçla ilgili birimlerce yürütülen mevzuatın gözden geçirilmesi çalışmalarına katılmak,
ç) İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı ile eşgüdümlü olarak hukuk ve yargı alanındaki gelişmelerin ve uygulamaların izlenmesi ile gerekli hallerde Kurum personeline bu konularda eğitim verilmesini sağlamak amacıyla kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, yargı mercileri, barolar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak, gerektiğinde mesleki toplantı ve seminerler düzenlemek,
d) Yerel yönetimleri ilgilendiren konularda hukuki görüş ve önerilerde bulunmak amacıyla akademisyenlerden oluşan geçici komisyonlar oluşturmak, raporlar hazırlamak, sempozyumlar, paneller, toplantılar düzenlemek,
e) Kurumun amaç ve hedeflerini etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirmek, Kurum birimlerinin mevzuata, plan ve programa uygun çalışmalarını temin etmek amacıyla gerekli hukuki teklifleri hazırlamak,
f) Kurumu ilgilendiren mevzuatı ve yüksek yargı kararlarını takip ederek değişiklikler konusunda avukatları, ilgili birimleri ve üst makamları bilgilendirmek, Kurumu ilgilendiren mevzuatta inceleme ve araştırma yapmak, önerilerde bulunmak,
g) Sayıştay denetçileri tarafından Kurumu ilgilendiren hususlarda tanzim edilen raporları inceleyerek gerektiğinde hukuki destek vermek,
(3) Mevzuat Araştırma ve Geliştirme Komisyonunun sevk ve idaresini sağlamak amacıyla, 1. Hukuk Müşavirinin kararı ile öncelikli uzmanlığı idare ve anayasa hukuku alanları olmak üzere bir uzman Birim Sorumlusu olarak görevlendirilir.
Arabuluculuk Komisyonu
MADDE 13 – (1) 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 15 nci maddesi gereğince kurulan Arabuluculuk Komisyonu, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi sağlar.
(2) Arabuluculuk Komisyonu sekreterya hizmetleri, Birim tarafından yürütülür.
Davalar ve İcra Takipleriyle İlgili Esaslar
MADDE 14 – (1) Birim tarafından bir dava veya icra takibinin açılması, Büyükşehir Belediye Başkanı veya yetki verdiği yöneticinin oluru ile yapılır. Dava veya icra takibi açılmasına ilişkin olurda, gerekçe belirtilmesi gerekir, delillerin ve ilgili birim görüşünün olur ekine eklenmesi zorunludur, yapılması istenilen (dava açılması, icra takibi açılması veya hukuki görüş hazırlanması) talebi açık ve net olarak belirtilir. Dava veya icra takibi açılmasına ilişkin Başkanlık Olurlarında, zamanaşımı veya hak düşümü sürelerine azami dikkat edilerek bu sürelerden en az on beş gün öncesinden Birime gönderilmiş olması gerekir. Süresinde gönderilmeyen veya eksik ve yanlış gönderilen Olur, bilgi ve belgeden kaynaklanan sorumluluk ilgili birime aittir. İvedi hallerde, Olur beklenmeksizin 1. Hukuk Müşaviri’nin kararı ile re’sen dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
- Kurum hak ve menfaatlerinin korunması bakımından; avukat tarafından gerekli görülen hallerde ilgili birime bilgi verilmek suretiyle, dava konusunun genişletilmesi veya türünün değiştirilmesi mümkündür.
- Bir davanın açılmasının veya icra takibinin yapılmasının veyahut açılan dava ve icra takibinin devamının faydasız görülmesi halinde; keyfiyet, gerekçesiyle birlikte ilgili birime bildirilerek, yapılacak işleme esas olmak üzere Olur gönderilmesi istenilir ve gelen Olur doğrultusunda işlem yapılır.
- Kurum lehine ilamların icra takibine konulması ve Kurum aleyhine açılmış bulunan dava ve icra iş ve işlemlerinin takibi; gerekli görüldüğünde ilgili Kurum birimleri nezdinde yapılacak yazışmalar neticesi toplanacak bilgi ve belgeler ışığında, ayrıca bir Olura gerek olmaksızın birim tarafından yürütülür.
- Dava veya icra takiplerinde emniyet ve zabıta araştırmaları neticesinde davalı veya borçlu tarafın adresinin tespit edilemediği hallerde; bunların tebligata elverişli adreslerinin tespit edildiğinde dava açılmak veya icra takibi yapılmak üzere davanın veya icranın takibinin müracaata bırakılmasının uygun olduğu ilgili birimine bildirilerek bu konuda Olur talep edilir.
- Aciz vesikasına bağlanan takiplerde, alınan bu vesikalar, takibin yapılmasını istemiş olan ilgili birime gönderilir.
- Konusu münhasıran para alacağı olan dava veya icra takiplerinde; dava veya takibin başlatılıp neticelendirilmesine kadar yapılacak masraf da dikkate alınarak Büyükşehir Belediye Meclisince her yıl bütçeyle belirlenen miktara kadar olan para alacağına ilişkin dava veya takiplere devam edilmez. Ancak bu kabil alacaklar, gerek görülen hallerde 1. Hukuk Müşaviri talimatıyla takip olunabilir.
- Yargı organlarından Kurum aleyhine verilen nihai kararların istinaf veya temyiz edilmesinde hukuki bir fayda görülmüyorsa, ilgili avukatın bu husustaki teklifi, Hukuk Müşavirinin uygun görüşünden sonra 1. Hukuk Müşaviri’nin onayına sunulur. 1.Hukuk Müşaviri, bu suretle kendisine sunulması veya re’sen kendisinin uygun görmesi halinde; Büyükşehir Belediye Başkanının verdiği yetkiye dayalı olarak temyiz veya istinaf yoluna başvurulmasından vazgeçilmesine karar verebilir.
(9) Yargı organlarının Kurum aleyhine verdiği nihai kararlara karşı itiraz yoluna başvurulmasında bir yarar görülmüyorsa, 1 Hukuk Müşaviri; bu durumun ilgili avukat ve/veya Hukuk Müşavirleri tarafından kendisine sunulması halinde veya re’sen, itiraz yoluna gidilmesine gerek olmadığına karar verebilir.
Hukuki Görüşler İle İlgili Esaslar
MADDE 15 – (1) Kurum birimleri hukuki görüş talebinde bulunabilirler.
(2) Birimden hukuki görüş, Büyükşehir Belediye Başkanı veya yetki devrettiği yöneticilerin oluru ile talep olunabilir.
(3) Hukuki görüş taleplerinde, hukuki problemin ilişkin olduğu olay ve hukuki olarak tereddüde düşülen husus açık ve anlaşılır bir şekilde izah edilir, meseleye ilişkin evrak görüş talep yazısına eklenir ve görüş isteyen daire kendi görüşünü de açıklar.
(4) Başkanlık Makamı gerek gördüğü hususlarda şifahi olarak hukuki görüş isteyebilir.
(5) Bir kamu görevlisinin liyakati itibariyle görevi kapsamında zaten bilmesi gerekli olan veya yapması gereken çalışmayla bilmesi mümkün bulunan hususlar ile mevzuatın açık olduğu durumlarda hukuki görüş talebinde bulunulamaz. Ancak mevzuatta açık ve net olmayan hususlarda veya mevzuatta farklı hükümlerin bulunması nedeniyle somut olaya hangi hükmün uygulanacağı hususunda tereddüt doğması halinde hukuki görüş talebinde bulunulabilir.
(6) 1. Hukuk Müşaviri, hukuki görüş verilmesini bizzat kendisi yapabileceği gibi, kendi gözetiminde olayı inceleyip hukuki görüşü hazırlamak üzere bir veya birkaç Hukuk Müşaviri veya Avukatı görevlendirebilir.
(7) Hukuki görüşler istişari nitelikte olup uygulayıcı birimi bağlayıcı nitelikte değildir.
(8) Hukuki görüş talebinde bulunan ilgili birim tarafından benzer konularda daha önceden hukuki görüş alınmış olması halinde; tekrar hukuki görüş istemeyi haklı kılacak bir sebep olmadıkça, aynı konuda hukuki görüş istenilemez.
(9) Kurumun tüzel kişiliğini temsilen birimin savunma yapılan ve takip edilen davalar ile ilgili olarak yapılacak uygulama konusunda hukuki görüş istenilemez.
Diğer Esaslar
MADDE 16 – (1) 1. Hukuk Müşaviri, Hukuk Müşavirleri veya görevli Avukatlar, ilgili birimden gerekli bilgi ve belgeleri acil durumlarda doğrudan talep edebilir. İlgili birimler talep olunan hususları geciktirmeksizin yerine getirmekle yükümlüdürler.
- Birimde görevli personel, 1. Hukuk Müşaviri veya Hukuk Müşavirlerinin bilgisi ve talimatı olmadan dosyalar, hukuki görüşler ve diğer evrak hakkında bir başkasına bilgi ve belge veremez.
- Toplu dosya devirlerinde; devredilecek dosyalar için hazırlanacak devir listesi devreden ve devralan avukat tarafından kontrol edilip imzalandıktan sonra 1. Hukuk Müşaviri veya Hukuk Müşavirince onaylanır. Münferit devirler ise, 1. Hukuk Müşaviri veya Hukuk Müşavirleri tarafından dosya üzerinden yapılan havale ile olur. Devirlerde devreden avukat, devir alan avukata, süreye bağlanmış işlerin neler olduğunu bir liste halinde ayrıca bildirir.
- Kendilerine tevdi ve tevzi edilen davaların yürütülmesi ve icra takipleri esnasında yaptıkları masrafları ve yol giderleri beyanlarına göre Avukatlara ödenir.
- 1. Hukuk Müşaviri ve/veya Hukuk Müşavirleri, işin zimmetli olduğu avukat dışındaki diğer avukatları da aynı iş için sözlü olarak görevlendirebileceği gibi; henüz zimmeti yapılmamış olan veya zimmete konu edilemeyecek nitelikte bulunan diğer işler için de her bir avukatı görevlendirilebilir.
- Kurumun taraf olduğu davalar veya taraf olabileceği muhtemel-müstakbel davalar bakımından uzmanlık bilgisi gerektiren hallerde kamu hukuku ve özel hukuk kişilerinden her türlü hukuki görüş ve rapor alınabilir.
Avukatlık Vekâlet Ücreti
MADDE 17 – (1) Dava ve icra takipleri nedeniyle 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre hükmolunan ve karşı taraftan tahsil edilen vekâlet ücretleri, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 164’üncü maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 82. maddesi gereğince 1.Hukuk Müşaviri, Hukuk Müşavirleri ile birimde fiilen ve diğer birimlerde hukukla ilgili iş ve işlemlerinde görev yapan avukatlar arasında dağıtılır.
(2) Tahsil edilen vekâlet ücretinin % 95'i; 1. Hukuk Müşaviri, Hukuk Müşavirleri ile Avukatlar arasında, % 5’i ise Kuruma gelir kaydedilir.
(3) Avukatlar, birimdeki görevlerine başladıkları tarihten itibaren 6 ay sonra vekâlet ücreti almaya hak kazanırlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte yer almayan hususlar
MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 19 – (1) Büyükşehir Belediye Meclisinin 30/11/2007 tarihli ve 2855 sayılı kararı ile kabul edilen 1. Hukuk Müşavirliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Büyükşehir Belediye Başkanı yürütür.