İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler ve Gazze hakkında depoladığı dataların artması üzerine Amazon bulut sunucuları ile Microsoft ve Google'ın yapay zeka sistemlerini bilgilerin sınıflandırılması ve filtrelenmesinde kullandığı ortaya çıktı.

"+972 Magazine" ve "Local Call" adlı yayın organları, İsrail ordusunun Bilgi İşlem ve Bilgi Sistemleri Merkezi Komutanı Albay Racheli Dembinsky'nin 10 Temmuz'da Tel Aviv'de yaptığı sunumun ses kaydına ulaştı. Bilgi İşlem ve Bilgi Sistemleri Merkezi, İsrail ordusu için tüm veri işleme süreçlerini takip ediyor ve düzenliyor.

Dembinsky'nin sunumu, İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam ettiği saldırılarda sivil teknoloji devleri tarafından sağlanan bulut depolama ve yapay zeka hizmetlerini kullandığını doğruladı.

Amazon Web Services (AWS), Google Cloud ve Microsoft Azure logolarının yer aldığı sunumda, Dembinsky, ordunun faaliyetlerinde normalde dahili askeri sunucularda muhafaza edilen bir "operasyonel bulut" kullandıklarını belirtti. Bu dahili bulut, bombalamalar için hedefleri işaretleme uygulamaları, Gazze semalarındaki insansız hava araçlarının (İHA) canlı görüntülerini izlemek için bir portal ve ateş, komuta ve kontrol sistemlerini içeriyor.

Ancak Dembinsky, ordunun 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılarla birlikte dahili askeri sistemlerinde aşırı yükleme yaşandığını ve bunun da askeri kabiliyetlerini yavaşlatma tehdit eden teknik sorunlara yol açtığını ifade etti.

Bulut hizmetleri, orduya Gazze'de önemli operasyonel etkinlik kazandırdı

Büyük teknoloji firmalarından alınan bulut hizmetleri, ordunun bilgisayar merkezlerinde fiziksel depolama zorunluluğu olmadan sınırsız depolama imkanı sağladı. Dembinsky, bulut hizmeti sunan şirketlerin sağladığı "en önemli" avantajın yapay zekadaki gelişmiş yetenekler olduğunu söyledi. Bu teknolojilerin, orduya Gazze Şeridi'nde "çok önemli bir operasyonel etkinlik" kazandırdığını belirtti.

Dembinsky, şirketlerden hangi hizmetlerin alındığı veya orduya nasıl yardımcı olduklarından bahsetmedi. İsrail ordusu, +972 ve Local Call'a yaptığı açıklamada, gizli bilgilerin ve saldırı sistemlerinin teknoloji firmalarının bulut hizmetlerine taşınmadığını aktardı. Ancak "+972 Magazine" ve "Local Call" araştırması, İsrail ordusunun Gazze halkının kitlesel gözetimi yoluyla toplanan bazı istihbarat bilgilerini Amazon sunucularında depoladığını ortaya koydu. 

Araştırma, belirli bulut sağlayıcılarının Gazze'ye yönelik saldırıların başlangıcından bu yana İsrail ordusuna yapay zeka yetenekleri ve hizmetleri sağladığını da gün yüzüne çıkardı.

Bulut depolama sistemleri, Gazze'de "sonsuz depolama" olanağı sağlıyor

Araştırma kapsamında, İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail silah endüstrisi, üç bulut depolama şirketi ve yedi İsrail istihbarat görevlisi ile görüşmeler yapıldı. Kaynaklar, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda teknolojik kapasiteyi geliştirmek için özel sektör kaynaklarını kullandığını dile getirdi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant: "Askeri operasyonlarımız devam edecek” İsrail Savunma Bakanı Gallant: "Askeri operasyonlarımız devam edecek”

Üç istihbarat kaynağına göre, ordunun Amazon ile işbirliği oldukça güçlü. Amazon, İsrail Askeri İstihbarat Müdürlüğü'ne büyük çaplı istihbarat bilgisini depolamak için kullanılan bir sunucu sağladı. 

Kaynaklar, bulut depolama sisteminin, ordunun Gazze'deki hemen hemen "herkes" hakkında istihbarat tutmak için "sonsuz depolama" imkanı sunduğunu belirtti. Askeri kaynaklar, Gazze'deki Filistinlilerin gözetlenmesinden toplanan istihbaratın çok büyük olduğunu ve sadece askeri sunucularda saklanamayacağını ifade ederek, bu durumun orduyu teknoloji şirketlerinin sunduğu bulut hizmetlerine yönelmeye zorladığını söyledi. Amazon'un bulut hizmetlerinde depolanan büyük çaplı bilginin, Gazze'deki hava saldırılarını doğrulamaya da yardımcı olduğu belirtildi.

Google, Amazon ve Microsoft'tan hizmet alımlarında önemli artış

İsrail, 2021 yılında Google ve Amazon ile "Project Nimbus" adlı bir sözleşme imzaladı. 1,2 milyar dolar değerindeki sözleşme, bakanlıkların bilgi sistemlerini bu şirketlerin bulut sunucularına aktarmaya ve onlardan gelişmiş hizmetler almaya teşvik etmeyi hedefliyordu. Ancak her iki şirketteki yüzlerce çalışan bir süre sonra İsrail ordusuyla bağları kesme çağrısı yapan bir mektup yayınladı. Google, 7 Ekim'den sonra bu çağrılar çerçevesinde düzenlenen protestolara katıldıkları gerekçesiyle 50 çalışanını işten çıkardı.

Araştırma, Ekim ayından bu yana büyük bulut depolama şirketlerinin ordunun istihbarat birimlerine veri depolama ve yapay zeka hizmetleri sağladığını ortaya koydu. Güvenlik kaynakları, İsrail ordusunun "Google Cloud", "Amazon Web Services" ve "Microsoft Azure"dan hizmet alımlarında önemli bir artış olduğunu ve Google ve Amazon'dan yapılan alımların çoğunun Nimbus sözleşmesi çerçevesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Amazon, Microsoft ile "agresif" rekabette

Ordu ve silah endüstrisindeki kaynaklara göre, Microsoft Azure, hizmetlerini İsrail Savunma Bakanlığı'na ve muhtelif ordu birimlerine satarak İsrail'in ana bulut sağlayıcısıydı. Ancak bir kaynağa göre, Azure'un İsrail ordusuna gözetim datalarının depolanacağı bulutu sağlaması gerekiyordu, fakat Amazon daha iyi bir fiyat teklifi verdi.

İsrail Savunma Bakanlığı ile bağları olan bulut şirketlerindeki kaynaklar, Amazon'un Nimbus ihalesini kazanmasından bu yana Azure ile agresif biçimde rekabet ettiğini söyledi. Son yıllarda Amazon, sadece İsrail ordusu ile değil ABD, İngiltere ve Avustralya güvenlik teşkilatlarıyla da yakın çalışıyor. Avustralya hükümeti, bu ay Amazon'un sunucularında "çok gizli" istihbarat materyali için bir bulut oluşturmak üzere 1,3 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Google ve Microsoft, araştırma kapsamında yorum taleplerine yanıt vermeyi reddederken, Amazon Web Services, "AWS, dünyanın önde gelen bulut teknolojimizin faydalarını, nerede olurlarsa olsunlar tüm müşterilerimize sunmaya odaklanmıştır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA