İsrail'in düzenlediği saldırılarda 6 Filistinli hayatını kaybetti İsrail'in düzenlediği saldırılarda 6 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in Lübnan'a yönelik düzenlediği bombardımanlarda, uluslararası anlaşmalarla korunan hastaneler ve sağlık personeli hedef alındı. Bu saldırılar sonucunda şu ana kadar en az 97 sağlık ve acil yardım ekibi personelinin hayatını kaybettiği bildirildi. Lübnan Doktorlar Sendikası, İsrail'in Lübnan sağlık sistemine karşı işlediği "katliamın" durdurulması için Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'e acil çağrıda bulundu.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, 3 Ekim'de yaptığı açıklamada, 23 Eylül'den bu yana düzenlenen hava saldırılarında 97 sağlık çalışanının öldüğünü ve 10'dan fazla hastaneye zarar verildiğini belirterek uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu. Cenevre Sözleşmesi'nin 1949 tarihli 18. maddesine göre, yaralı ve hastaların bakımı için kurulmuş sivil hastanelere saldırmak yasaktır ve savaşan tarafların bu mekanlara saygı duyması gerektiği vurgulandı.

Sağlık sektörü üzerindeki tehditler artıyor

İsrail ordusunun, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah'ın istihbarat karargahını hedef almasının ardından sağlık sektörü üzerindeki tehditlerin ciddi bir artış gösterdiği ifade ediliyor. Yerel ve uluslararası medya, bu yoğun saldırıların sağlık ekiplerinin çalışmasını engellediğini ve yaralıların hastanelere ulaştırılmasını zorlaştırdığını aktardı.

Hizbullah'a bağlı İslam Sağlık Kurumu, bombardımanlar sonucu Beyrut'taki merkezinin hedef alınmasıyla 7 sağlık çalışanını kaybetti. İslam Sağlık Kurumu, Lübnan'daki yoksul ve ihmal edilmiş bölgelere sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan bir kuruluş olarak, yıllardır bu bölgelerde faaliyet gösteriyor.

Lübnan Kızılhaçı'nın açıklamaları

Lübnan Kızılhaçı, bağımsız bir kuruluş olarak zorlu koşullara rağmen yaralılara müdahale etmeye çalıştığını ve sağlık hizmetlerini sunma çabalarının uluslararası yasalara uygun olması gerektiğini belirtti. Genel Başkan Antoine Zoghbi, "Yaralıyı yerde bırakıp ilk yardımda bulunmamak mümkün değil. Bunlar insanlığın temelidir," diyerek sağlık personelinin korunması için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası baskı çağrıları

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, sağlık ve acil yardım ekiplerinin korunması için diplomatik temaslarda bulunarak, bu ekiplerin güvenli bir şekilde yaralıları tedavi edebilmesi için İsrail'e baskı yapılmasını istedi. Eski Lüban Barolar Birliği Başkanı Mehlem Halef, birçok uluslararası anlaşmanın sağlık çalışanlarını koruduğunu ifade ederek, İsrail'e uluslararası hukuka uyma zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: AA