İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki üç yerleşim yerini "askeri yasak bölge" ilan ettiğini ve buralara girişin yasaklandığını bildirdi.
İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Lübnan sınır hattının sıfır noktasındaki Metula (Matalla), çevresindeki Misgav Am ve Kfar Giladi yerleşimleri "kapalı askeri bölge" ilan edildi. Bu bölgelere girişin yasaklandığı duyuruldu.
İsrail medyasından Jerusalem Post yaptığı açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri askerleri, İran destekli Hizbullah ile yaşanan bir dizi gerginliğin ardından 2006'dan bu yana ilk kez Güney Lübnan'a kara harekatı düzenliyor" ifadelerini kullandı.
"ASKERİ ARAÇLAR İLERLEMEYE BAŞLADI"
İsrail ordusunun topçu atışlarıyla bombalamaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu.
Görgü tanıkları, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarına vurgu yaparak, İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini topçu atışlarıyla vurduğunu kaydetti.
LÜBNAN ORDUSU GERİ ÇEKİLDİ
Öte yandan, İsrail ordusunun sınırdaki 3 yerleşim birimini 'asreki yasak bölge' ilan ederek girişi yasaklamasının ardından Lübnan ordusu da İsrail sınırına yakın noktalardaki pozisyonlarını bırakarak sınırdan birkaç kilometre geriye çekildi.
Konuyla ilgili Lübnanlı makamlardan henüz bir açıklama gelmedi.
HİZBULLAH: İRAN BİZİM YANIMIZDA
Bu sırada Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah, yerel yayın kuruluşuna verdiği demeçte, örgütün İran'dan yardım istemediğini belirtti ve “Çünkü bizim yanımızdalar” dedi.
“ABD BİLGİLENDİRİLDİ”
İsrail, ABD'ye Lübnan'da her an başlayabilecek sınırlı bir kara harekâtı planladığını söyledi.
Washington Post'un kimliği açıklanmayan ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, muhtemel kara harekâtı İsrail'in 2006'da Hizbullah'a karşı savaşından daha küçük çaplı olacak ve sınıra yakın yerleşim yerlerinin güvenliğine odaklanılacak.
İSRAİL’İN LÜBNAN’A SALDIRILARI
Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1217 kişi öldü.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.
Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.
İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.
Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.