Gökhan Erek / Muhabir

Ümraniye Belediye Başkanı ve tekrardan aday olan İsmet Yıldırım, Osmangazi Millet Bahçesi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. 2019 yılındaki vaat ve projelerinden hayata geçenleri paylaşan İsmet Yıldırım, yeni dönemdeki hedeflerini de detaylı bir şekilde aktardı. 

VAATLERDEN FAZLASI YAPILDI

İsmet Yıldırım, 2019 yılındaki seçim vaatleri ve projelerinin yüzde 90’ını hayata geçirdiklerini belirterek, “Yüzde 90’ın üzerinde de  vaat olarak vermediğimiz proje yaptık. Mesela kapalı pazar yeri vaatlerimiz arasında yoktu. On iki bin beş yüz metrekare kapalı pazar yeri, büyük yeşil alanlar, otopark yaptık.  Seçimi büyükşehirde  kazansaydık; çeşitli yerlerde 20 bin araç kapasiteli otopark yapacaktık.” şeklinde konuştu. 

1500 ARAÇ KAPASİTELİ OTOPARK

Ümraniye Belediyesi olarak 1500 araç kapasiteli olacak şekilde bir otopark yaptıklarını dile getiren İsmet Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Önümüzdeki dönem yine kendimiz otopark  yapmaya devam edeceğiz. Vaatlerimiz arasında okul yapmak da yoktu ama altı tane okul projesi yaptık. Dört  tanesini teslim ettik, bir tanesi teslim olmak üzere, bir tanesi de inşaat halinde.” 

“ONCA OLUMSUZLUĞA RAĞMEN GÜZEL İŞLER OLDU”

Yapılan işlerin hepsini pandemi,  yangın, sel felaketi, en son yaşanan yüzyılın depremine rağmen; hayır sahibi insanlar ve kurumlarla birlikte yaptırdıklarını aktaran İsmet Yıldırım, “Yaşanan onca olumsuzluğa  rağmen çok şükür, Ümraniye'de çok güzel işler oldu.  Tabii burada Sayın Cumhurbaşkanımız, başta  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız  olmak üzere bakanlıklardan da istifade ettik.” ifadelerini kullandı.  

NE GİBİ SORUNLAR VAR?

Kamuoyu tarafından merak edilen konulardan biri de Ümraniye’de ne gibi sorunların olduğu ve İsmet Yıldırım’ın sorunlara düşündüğü çözümler. 

Ümraniye’nin, gelişen ve büyüyen bir yer olduğunu dile getiren İsmet Yıldırım, “İstanbul'daki trafik ve parklanma sorunu ne kadar yoğunsa; Ümraniye'de de en önemli meselelerimiz arasında trafik ve parklanma var.” dedi. 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DESTEĞİ LAZIM”

Trafik ve parklanma sorunlarını ilçe belediyesi olarak tek başlarına  aşamayacaklarını vurgulayan İsmet Yıldırım, şunları kaydetti, “Büyükşehrin desteği lazım.  Maalesef o konuda Ümraniye'de beş, altı tane önemli proje olmasına rağmen; bunlardan sadece bir tanesini gerçekleştirdik. O da paletif bir çözüm oldu.  Ana akslarda yeni yolların, ‘aç kapama’ şeklinde tabir ettiğimiz tünel yolunun olması lazım.” 

Fahrettin Altun: Artık büyük ve güçlü Türkiye var Fahrettin Altun: Artık büyük ve güçlü Türkiye var

SANAYİ BÖLGESİ’NE KÖPRÜ PROJESİ

Ümraniye’nin, aynı zamanda sanayi bölgesi olduğunu hatırlatan İsmet Yıldırım, “Sanayiden çıkan veya sanayiye giren araçlar, sabah veya akşam yoğun vakitlerde sanayiyi kullandığı için trafiği rahatlatmak adına çok büyük köprü projesi var.  O proje rahmetli Kadir Bey zamanında büyükşehir tarafından ihaleye çıkacaktı.” diye konuştu. 

“İBB’DE İHALE YOK ALGI VAR”

İBB yönetimi değişince köprü projesi ile ilgili bir ihale yapılmadığını belirten İsmet Yıldırım, sözlerine şu satırları ekledi, “Bunlar da temel atma yok, temel atmama var.  İhale yok, algı var.  Toplantı yapıyorlar, toplantılardan bir şey çıkmıyor. Onun adına da ‘çalıştı’ diyorlar.  Çalıştayda çalışıyorlar ama fiiliyatta bir şey yok.” 

FİNANS ŞEHİR ÇEVRESİNDE YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM

İstanbul’un öne çıkan hayati sorunlarından biri de deprem gerçeği. Merak edilen hususlardan biri de Ümraniye Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ile ilgili ne gibi çalışmalar yaptığı ve yeni dönemdeki hedefin ne olduğu konusu. 

İsmet Yıldırım, 2019 yılında göreve gelir gelmez Ümraniye sınırları içerisinde yer alan Finans Şehrin eteklerinde bulunan 130 tane gecekonduyu kaldırdıklarını aktarıp, şunları kaydetti,  “Oradaki insanları daire sahibi yaptık. Kendimize ait bir arsamız vardı onu Emlak Konut’a verdik.  Emlak Konut da o arsada hemen konutları yaptı. Tapuları olmayan ve işgal vaziyet halinde olan vatandaşlarımızı 24o bin lira borçlandırdık. Bazıları iki, bazıları üç, bazıları 4 daire şeklinde borçlanarak daire sahibi oldular. Şimdi o daireler 15 milyon civarında. Kentsel dönüşümde avantajlı duruma düştü, oradaki vatandaşlar.”

HEKİMBAŞI BÖLGESİ’NDE YAPILANLAR

TOKİ ile ‘2B Bölgesi’ denilen Hekimbaşı Bölgesi’nde 596 tanesi konut 25  tanesi de  konut ve ticaret inşaatlarının geçen sene başladığını dile getiren İsmet Yıldırım,  “Şimdi inşaatların, kabaları bitmek üzere.  Bir taraftan da inceleri yapılıyor. Bu sene içinde onlar da teslim olacak. O bölgeye ağırlık vereceğiz bundan sonra.” dedi.

EN ÖNEMLİ İŞ 600 650 BİN KONUTUN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Bu saatten sonra en önemli işlerinden bir tanesinin, AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un İstanbul’da acilen dönüştürülmesi gereken  600-650 bin konut olacağını vurgulayan İsmet Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Onları dönüştürelim ki bir deprem anında  İstanbul rahat nefes alsın, insanlarımız rahat olsun.  Depreme hazır halde 650 bin konutun yapılması lazım.”

“ÜMRANİYE’DEKİ EVLERİN YÜZDE 70’İ DEPREME DAYANIKLI”

İsmet Yıldırım, şimdiye kadar 3200 tane bina yıktıklarını aktararak, “Yıkılan binaları da insanlarımız kentsel dönüşüm olarak, kendi imkânlarıyla veya müteahhitlerle yaptılar. Ümraniye eski yerleşim yeri olduğu için 40-50 yıllık binalar var. 2B arazilerinde 40-45 bin konut dönüşümü var.  Diğerleri ile birlikte 60 bin falan olur bizde.  60 bin binanın dönüşmesi ile kentsel dönüşüm bizde tamamlanır. Ümraniye'deki evlerin yüzde 70’i depreme dayanıklı. 99 depreminden sonra yapılan bütün evler, mühendislik hizmeti alması hasebiyle  hem de zemin sağlam bizde. Ümraniye o yönüyle diğer ilçelerimizden şanslı diyebiliriz.  2B’lerde de hızlanacağız bu dönem.  Bir de yasada değişiklik yapıldı.  Üçte iki çoğunluk yüzde 51'e indi. Yüzde 51 ile anlaşıldığı zaman bir ada bazında, ondan sonrası daha rahat olacak.” dedi.

Ümrani̇ye Genel Fotoğraf

İSTANBUL’UN GÜNDEMİNDEKİ İKİ SORUN

İstanbul’un gündeminde ulaşım ve ulaşımın bir parçası olan parklanma olduğunu anımsatan İsmet Yıldırım, “Diğer konu ise iki kentsel dönüşüm. Ulaşım ile parklanma ve kentsel dönüşüm çok önemli iki konu. Diğer konular ise şehir kültürüne uygun olarak yapılıyor zaten.  Kentsel dönüşüm ile birlikte yeni okul alanları, yeni yeşil alanlar, yeni park alanları,  yeni spor alanları çıkar.  Onlar zaten devam edecek yapılacak.” şeklinde konuştu. 

Istanbul-15

“HER BULDUĞUMUZ YERE PARK VE SPOR SAHASI YAPIYORUZ”

İsmet Yıldırım, Ümraniye Belediyesi olarak bu dönem 100 tane yeni park yaptıklarını söyleyip, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yapılan parklarla birlikte 330  parkımız olmuş oldu. 17 tane halı saha yaptık.  76 tane de hatırladığım kadarıyla çocukların oynayacağı futbolun dışında basketbol, voleybol ve tenis gibi çok amaçlı saha yaptık.  Bunlar çok önemli çalışmalar. Çünkü mahallelerde bu tür yeşil alan veya spor alanı bulmak mümkün değil. Sebebi buralar ıslah planlarıyla zamanında yapılmış, kaçak yapılardan oluşmuş yerler. Onların bir kısmını yıkarak, bir kısmını istimlak ederek her bulduğumuz yere çocuklara bir park veya spor sahası yapıyoruz.”

BEŞ YIL SONRAKİ HEDEF NE?

İsmet Yıldırım Ümraniye ilçesini beş yıl sonra nerede görmek istediği ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 

Ümraniye’nin ulaşım aksları yönünden çok önemli bir konumda bulunduğunu, sağlam zeminden dolayı depremsellik açısından durumunun çok iyi olduğunu hatırlatan İsmet Yıldırım, “Ümraniye şöyle olmalı; şehir kültürüne yakın, Anadolu kültürü ile bezenmiş insanların olduğu bir yer. Bizim Ümraniyeli veya İstanbullu aidiyetini geliştirmemiz lazım.  Doğduğumuz yeri unutmayacağız, gideceğiz geleceğiz ama doyduğumuz yere de bakacağız.” şeklinde konuştu.

 ÜMRANİYE’YE ÇOK AMAÇLI KONGRE SALONU

İnsanlardan daha temiz bir çevre,  kaldırım kültürü, araba parklanması, kavgasız gürültüsüz medeni bir Ümraniye istediklerini vurgulayan İsmet Yıldırım, “Bunun için de kültür, sanat ve eğitim alanındaki yatırımlarımızı tamamlamak  istiyoruz.  Onların da tamamlanması lazım.  Mesela iki üç dört bin kişilik çok büyük, çok amaçlı bir kongre salonu yok.  Bütün kongreler Avrupa Yakası’nda yapılıyor.  Anadolu Yakası’nda maalesef böyle bir salon yok.  İnşallah Ümraniye'ye de onu başaracağız.  50 bin metrekare inşaatı olan vaatlerimiz arasında o da var. Onu yapacağız.”  ifadelerini kullandı. 

Kongre Merkezi

MİLLET BAHÇELERİ YÖNÜNDEN ÇOK ŞANSLI İLÇE

Ümraniye’nin millet bahçeleri yönünden şanslı olduğunu belirten İsmet Yıldırım, şunları kaydetti, “Üç tane  büyük Millet Bahçemiz var.  Biri şu anda bulunduğumuz Osmangazi Millet Bahçesi, bir tanesi ilçenin merkezindeki daha evvel açtığımız, bir de Trabzon Park adı altında olan Trabzon Millet Bahçesi. Trabzon Millet Bahçesi en büyük olan orası 550 dönüm. Osmangazi Millet Bahçemiz 180 dönüm. İlk  açtığımız Millet Bahçemiz de  330  dönüm. Bir de Canpark AVM var.  Onun arkasında 60 dönüm  bir şehir parkı yapacağız.  Şehir parkının olduğu, insanların 7/24 vakit geçirdikleri, spor yaptıkları, yeme içme alanlarının olduğu, ibadet alanlarının olduğu millet bahçeleri artı bir de trafiği düzenli olduğu bir Ümraniye  hayalimiz var. Hayalimizi gerçekleştireceğiz yavaş yavaş taşlar yerine oturuyor.” 

DAHA TEMİZ BİR ÜMRANİYE

Vatandaşlara çağrıda bulunan İsmet Yıldırım, “İnsanlarımızdan ricam lütfen yerleri kirletmeyelim, yerlere sigara çöp atmayalım.  Benim de onlardan bunu isteme hakkım var herhalde. Cami, okul önlerinde sigara izmaritinden geçilmiyor.  Belki İstanbul'un tamamı böyledir.  Bu kültür maalesef var.  Bu kültürü sizin  aracılığınızla kampanya yapalım ‘Daha Temiz Bir Ümraniye Daha Temiz Bir İstanbul’ diyelim.” dedi. 

“SIFIR ATIK EN İYİ ŞEKİLDE UYGULANIRSA…”

Ümraniye Belediyesi’nde 700-800 tane sokakları temizleyen personel olduğunu dile getiren İsmet Yıldırım sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Ona rağmen her gün temizlik yapıyoruz. Mesela çöp konusunda çok iyiyiz, her gün çöp alıyoruz.  Belçika'da haftada bir kere alıyorlar. Almanya'da iki kere mi ne alıyorlar.  Amerika'da bir kere alıyorlar.  Öyle bir İstanbul hayal edin. Haftada bir kere çöp alınan İstanbul ne demek? Sıfır atığın en iyi şekilde uygulandığı ev demek.  Sıfır atık en iyi şekilde uygulanırsa çöpü haftada bir kere alırsınız.”

Sifir Atik

Muhabir: GÖKHAN EREK