Tüm dünyada İslam karşıtlığı endişe verici boyutlara ulaştı. Bu durum Birleşmiş Milletler’i de harekete geçirdi.

İran öncülüğündeki uyuşturucu imparatorluğu! Esed'in captagon ticareti de gün yüzüne çıktı İran öncülüğündeki uyuşturucu imparatorluğu! Esed'in captagon ticareti de gün yüzüne çıktı

BM raportörleri, 15 Mart İslamofobi İle Mücadele Uluslararası Günü dolayısıyla yayımladıkları ortak yazılı açıklamada, BM Genel Kurulunun 2022'de 15 Mart'ı "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" ilan ettiğini, hoşgörü ve barış kültürünün her düzeyde desteklenmesine, küresel diyaloğun teşvikine yönelik uluslararası çabaların güçlendirilmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi.

“İSLAM KARŞITLIĞI ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA”

Din veya inanca dayalı korkutma, şiddet ve tahrik eylemlerinin geçen yıl dünya genelinde hızla arttığı belirtilen açıklamada, İslam karşıtlığının da endişe verici boyutlara ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, ülkelere İslam karşıtlığı da dahil her türlü dini nefrete karşı her türlü tepkiyi evrensel değerler, ilkeler ve uluslararası insan haklarının yasal çerçevesine dayandırma çağrısı yapıldı.

"Kur'an-ı Kerim'in planlı ve halka açık bir şekilde yakılması içler acısı bir durumdur." ifadesine yer verilen açıklamada, İsrail'in ramazan boyunca yaygın açlığa ve ciddi yetersiz beslenme belirtilerine rağmen Gazze'deki çoğunluğu Müslüman sivil nüfusa yeterli insani ve gıda yardımı ulaştırmayı engellemeye devam etmesinin dehşet verici olduğunun altı çizildi.

BM ÖZEL RAPORTÖRLERİ

BM özel raportörleri, İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.

BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.

BM İSLAM DÜŞMANLIĞI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

BM Genel Kurulunda, İslam düşmanlığı ile mücadele için atılacak adımlar konusunda hazırlanan karar tasarısı 44 kararsız oya karşı 115 oyla kabul edildi.

"Kararsız oyu" kullanan 44 ülke arasında Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Ukrayna ve Hindistan'ın bulunması dikkati çekti.

Karar tasarısını hazırlayan grupta yer alan ve karara eş-sunucu olan Türkiye, oylama sırasında, İslam karşıtlığıyla Mücadele karar tasarısının müzakereleri sırasında gerekli esnekliğin gösterildiğini ifade etti.

Türk delegasyonu, oylama öncesi Genel Kurulda kapsayıcı metin olan tasarıya destek verilmesi çağrısında bulunarak, tasarıya getirilen değişiklik önerilerine ise karşı oy kullandı.

Kabul edilen kararda medyanın her türünde ayrımcılık, şiddet ve dini nefret savunuculuğunu teşvik eden yayın ve paylaşımların yanı sıra kutsal kitap ve mekanlar dahil Müslümanlara yönelik dini hoşgörüsüzlük, tek tipleştirme ve düşmanlıklar kınandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten İslam düşmanlığı ile mücadele için "Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi" ataması talebi istenen kararda, üye devletlere de dini hoşgörüsüzlük ve Müslümanlara yönelik şiddete karşı mücadele etmek için yasal ve politik alanlarda yapılacaklar da dahil gerekli tüm önlemleri alma çağrısında bulunuldu.

Kararda ayrıca, kültür ve medeniyetler arası diyalog ve dini çeşitlilik de teşvik edilerek, BM Genel Sekreterinden bu kararın uygulanmasına ilişkin bir rapor hazırlayıp BM Genel Kurul 79. Oturumuna sunması talep edildi.

2022'de, Türkiye ve Pakistan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (IIT) adına sunduğu tasarı ile BM Genel Kurulunda 15 Mart "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" ilan edilmişti. Kararda, insan haklarına ve farklı din ve inançlara saygıya dayalı, hoşgörü ve barış kültürü ile küresel diyaloğu teşvik eden uluslararası çabaların güçlendirilmesi çağrısı yapılmıştı.

15 Mart, son iki yıldır Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü olarak kutlanıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRDİ

Dışişleri Bakanlığı’ndan da bu karara olumlu yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"15 Mart “İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü” vesilesiyle, uluslararası toplumu İslam karşıtlığına karşı ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi diğer ülkelerle birlikte hazırladığımız, İslam karşıtlığıyla mücadele tasarısının BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinden memnuniyet duyuyoruz."

Muhabir: GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN