6 Şubat depreminde 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'in yıkımıyla ilgili 6 kamu görevlisinin yargılanmasına bugün başlandı.
SANIKLAR: RUHSAT VERDİK AMA SORUMLULUK BİZDE DEĞİL
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen sporcuların da aralarında bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği Grand İsias Otel’e ilişkin davada önemli bir aşamaya gelindi. Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi, yıkımda sorumluluğu olduğu iddia edilen 6 kamu görevlisinin yargılamasına başladı.
Duruşma, yoğun ilgi nedeniyle adliyenin zemin katındaki çok amaçlı konferans salonunda görüldü. Sanıklardan O.B, M.S.A, A.K. ve F.K. salonda hazır bulunurken, B.B. ile Y.G. SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.
“BİZDEN SONRA TADİLAT YAPILMIŞ, KAÇAK KAT EKLENMİŞ”
1995-2004 yılları arasında Adıyaman Belediyesi’nde görev yapan sanıklardan B.B, yapı ruhsatının 1993’te verildiğini ve sonrasında otelin iç-dış yapısının tamamen değiştiğini belirtti:
“2016’dan sonra otel baştan aşağı yenilenmiş. Kaçak kat eklenmiş. Bizim verdiğimiz ruhsatla mevcut yapı arasında bir benzerlik kalmamış.”
1993’te İmar Müdürü olan sanık Y.G. ise otelin yapı ruhsatının konut amaçlı olarak hazırlandığını, dosyanın eksiksiz olduğunu savundu:
“Ben bir mimarım, statik projelerden sorumlu değilim. Görevden ayrıldığım tarihten sonra alınan ruhsatlarla ilgim yok.”
“SIRALI GELEN EVRAKI ONAYLADIM”
Sanıklardan O.S., belediye başkan yardımcısı olarak teknik konulardan sorumlu olmadığını ileri sürdü:
“İlgili müdürlüklerden sıralı gelen evrakı ‘görüldü’ şeklinde onayladım. Teknik bilgiye sahip değilim, kusurum yoktur.”
Diğer sanıklar da kaçak kat ve yapı kayıt belgesi gibi uygulamaların kendi sorumluluk alanlarının dışında olduğunu belirterek beraat talep etti.
MÜŞTEKİLERDEN TUTUKLAMA VE SUÇ DUYURUSU TALEBİ
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan müştekiler ve avukatları, sanıkların tutuklanmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.
Müşteki avukatı Fatih Turan, “Deprem yönetmeliği göz ardı edildi. Sanıkların olası kasıtla yargılanması gerekiyor” dedi.
Avukat Yiğit Gökçan Koçoğlu ise “Statik proje olmamasına rağmen var gibi gösterilmiş. Bu ruhsat sahte. Tüm sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Avukatlardan Tan Okay, dönemin belediye başkanı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
MAHKEMEDEN ARA KARAR: TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti, duruşmada ara kararını açıkladı. Sanıkların tutuklanması ve dönemin belediye başkanı hakkında suç duyurusunda bulunulması talepleri reddedildi. Ancak sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı tedbirinin devamına karar verildi.
Dava, 15 Temmuz 2025 tarihine ertelendi.