Mürvet KARA / Muhabir

Genellikle memnuniyetsiz insanların sık sık kullandığı bir cümle olan “Hiçbir şey istediğim gibi olmuyor” size de tanıdık geldi mi? Sonu gelmeyen istek ve arzular ve hiçbir şekilde bir türlü tatmin edilemeyen duygular kişinin, sürekli memnuniyetsizlik duygusu yaşamasına neden oluyor. Ve bu memnuniyetsizlik hayatın her şubesine sirayet ettiği gibi iş hayatını da kötü etkiliyor. Hem işveren hem de işçi için iş hayatını etkileyen memnuniyetsizlik daima “daha iyi bir seçenek vardır” düşüncesiyle insanları içten içe kemiriyor. 

Peki ama memnuniyetsizlik duygusunun temelinde ne var? İnsan İlişkileri Uzmanı Nalan Durmuş memnuniyetsizliğin temelinde mükemmeliyetçilik olduğunu ve bunun da aslında çocukluktan kaynaklandığını söylüyor. Çocukken her istediği yapılan kişilerin ve her şeyi mükemmel yapmak zorunda olan çocukların zaman geçtikçe mükemeliyetçiliğin yanı sıra memnuniyetsiz bireylere dönüştüğünü ifade ediyor.

Sizce memnuniyetsiz insanları nasıl anlayabiliriz?

Günlük hayatta ve yaşamın her alanında memnuniyetsiz insanları anlama konusunda İnsan İlişkileri Uzmanı Nalan Durmuş, “Bu insanlar başarılarını kutlamaz. Bazı insanlar başarılarını kutlamanın gerekli olmadığını, böyle anlarda kendilerini rahat hissedemediklerini düşünür. Oysa, bilincinize bir başarı repertuvarı oluşturmak memnuniyet seviyesini arttıran önemli bir fırsattır. Bununla beraber sürekli gelecek odaklı olduklarını görüyoruz. Yaşam ve iş dünyasında başarı için uzun vadeli hedefler iyi olsa da” ifadelerini kullandı.

Gassalın rüyasına giren olay! Morgda gözlerini açtı Gassalın rüyasına giren olay! Morgda gözlerini açtı

Durmuş sözlerine, “Kendinize hedefler koymak, hayatta kalma modelinizin bir parçası olmakla birlikte hayatınızda büyük yeniliklerin oluşmasını sağlar. Ancak memnuniyet hissi oluşturmak için kendinize sürekli hedefler koyup etrafınızdaki tüm güzel şeyleri görmezden gelmeniz ve henüz mevcut olmayan şeylere odaklı olmanız da memnuniyetsizliğinizi artırır” şeklinde devam etti.

Memnuniyetsizlik Iş Hayatı

“Her zaman daha iyisi vardır”

İnsan ilişkileri uzmanı Nalan Durmuş çocukken her zaman en iyisine sahip olan bireylerin de büyüdüklerinde memnuniyetsiz bireyler haline geldiğini söyleyerek, "Bu çocuklar büyüdüklerinde de her zaman daha iyisi vardır diyerek daha iyisini elde etmenin peşinde nefes tüketiyor ve sonuç olarak memnuniyetsiz, mutsuz ve sürekli geleceğe koşan bireylere dönüşüyorlar” dedi.

Teknolojik doyumsuzluk çağı

Ayrıca teknolojik gelişmelere bağlı olarak yaşadığımız hız çağında çocukların her şeyi çok hızlı elde edebilmesinin de yetişkinlik çağına gelindiğinde iş hayatına olumsuz etkileri olduğunu belirten Durmuş, “Memnuniyetsizlik duygusunun bu durumlardan kaynaklandığını biliyoruz. O halde zihniniz daha iyi seçeneklerin olabileceğinin farkına varıyor demektir, bu da yaratıcı çalışmalar yapmanın temelini oluşturmak için güzel bir fırsat olabilir. Hayatınızı iyileştirmek için memnuniyetsizlik duygunuzu bir fırsat olarak görüp ne zaman memnuniyetsiz olduğunuzu belirleyebilirseniz kendinizi iyileştirebilirsiniz. Çünkü olumsuz duygularımızı olumlu sonuçlar elde etmek için iyileştirmek bizim elimizde” cümleleriyle sözlerine son verdi.

Kaynak: Haber Merkezi