İran'ın Viyana'daki BM ve diğer uluslararası kuruluşlardaki büyükelçisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin nükleer başkanının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) Genel Konferansı'na katılmasının engellenmesinin, İran'ın üye devlet olarak haklarının "açık bir ihlali" olduğunu söyledi.

Viyana'daki konferansta konuşan Rıza Necefi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Eslami'nin ABD hükümetinin baskısı sonucu oturuma katılmasının engellendiğini söyledi.

Ona göre bu ret, üye devletlere üyelikten eşit haklar ve faydalar sağlayan IAEA Tüzüğü'nde yer alan egemen eşitlik ilkesini ihlal etmektedir.

Najafi, bu adımın İran'ın genel konferansta kendi seçtiği bir delege tarafından temsil edilme hakkını zedelediğini ve akredite delegelerin görevlerini yerine getirmeleri için gerekli olan ayrıcalıkları baltaladığını sözlerine ekledi.

"Bu durum, bu konferansta ve kurumun diğer toplantılarında tüm üyelerin eşit temsil ve katılım ilkelerini ihlal etmektedir. Üyeliğin antlaşmaya dayalı hakları vardır; bunlar zedelenemez ve zedelenmemelidir," dedi.

İranlı elçi ayrıca, ev sahibi ülke sıfatıyla Avusturya'yı, Avusturya ile IAEA arasında imzalanan merkez ofisi anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmekle suçladı.

Anlaşmanın, ev sahibi ülkenin üye devlet temsilcilerinin Avusturya topraklarına girişini kolaylaştırmak ve akredite delegelere vizeyi derhal vermek için gerekli önlemleri almasını gerektirdiğini söyledi.

Najafi, ev sahibi ülkeye "acil düzeltici önlemler" alması ve benzer olayların tekrar yaşanmayacağına dair güvence vermesi çağrısında bulundu.

"Bir heyet başkanının konferansa erişiminin engellenmesi, ev sahibi ülke tarafından açık bir yetki ve süreç suistimali teşkil etmektedir. Bu durum, Avusturya'nın uluslararası kuruluşlara tarafsız ve profesyonel bir şekilde ev sahipliği yapma konusundaki genel itibarını daha da zedelemektedir," dedi.

Gazze’de gerilim sürüyor: BM’den “derin endişe” açıklaması!
Gazze’de gerilim sürüyor: BM’den “derin endişe” açıklaması!
İçeriği Görüntüle

"Bu başarısızlık haklı gösterilemez. Bunun hiçbir yasal dayanağı yok," diye ekledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Konferansı Pazartesi günü Viyana'da başladı ve Cuma günü sona erecek.

Kaynak: AA