28 Haziran'da yapılacak seçimlerde analistler İran'daki gençlerin oylarının 2022'deki protestoların ardından seçim sonuçlarını etkileyeceğini bildiriyor.

İran'ın dini sisteminde, seçilmiş cumhurbaşkanı günlük olarak hükümeti yönetiyor ancak onun yetkileri, nükleer ve dış politika gibi önemli konularda son sözü söyleyen katı dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in yetkileri tarafından sınırlandırılıyor. 

 Birçok kadın ve İranlı genç 2022'de Mahsa Amini adlı genç bir Kürt kadının İran'ın zorunlu İslami kıyafet kuralını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanmasının ardından polis gözetiminde ölmesiyle başlayan protestolara katıldı.

Seçkin Devrim Muhafızlarının sivil giyimli kolu olan Basij, 2022'deki ayaklanmalar sırasında üniformalı güvenlik görevlilerinin yanında konuşlandı ve gösterilerin ölümcül güçle bastırılmasına yardımcı oldu.

Hak grupları, protestolarda 71'i çocuk olmak üzere 500'den fazla kişinin öldürüldüğünü, yüzlercesinin yaralandığını ve binlercesinin tutuklandığını ve sonunda güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını söyledi.

İtalyan gazeteci İran'da neden tutuklandı? İtalyan gazeteci İran'da neden tutuklandı?

İran, huzursuzlukla bağlantılı yedi infaz gerçekleştirdi. Yetkililer resmi olarak tahmini ölü sayısı vermedi ancak "isyanlarda" düzinelerce güvenlik gücünün öldürüldüğünü söyledi.

 Gençlerin bir kısmı, Hamaney'in ekonomik olarak kendine yeterlilik, bölgesel komşularla ticari bağların güçlendirilmesi ve Çin ve Rusya ile ekonomik etkileşimin geliştirilmesi anlamına gelen "direniş ekonomisini" savunan katı görüşlü bir adayı destekleyeceğini söyledi.

İran, ekonomi, kötü yönetim, devlet yolsuzlukları ve ABD'nin Tahran'ın 2015'te altı dünya gücüyle imzaladığı nükleer anlaşmayı terk etmesinin ardından 2018'den bu yana yeniden uygulanan yaptırımlarla kuşatılmış durumda. 

İran'daki gençlerden Atousa, "Keşke protestolar olmasaydı... düşmanlarımız bunu ülkemize baskı yapmak için bahane olarak kullandılar" dedi.

"Umutluydum", "En sonunda değişimin geleceğini ve özgür bir ülkede hiçbir baskının olmadığı bir hayat yaşayabileceğimi düşündüm... Ağır bir bedel ödedim ama rejim hâlâ burada."

Öte yandan İran'daki pek çok genç, baskıcı rejimin bir an önce son bulmasını, ebeveynlerinin yaşadığı eski İran günlerini kendilerinin de bir gün yaşamak istediği hayalini kuruyor.

Editör: Hicret Yücel