İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile dolaylı müzakereler için gittiği Umman'ın başkenti Maskat'ta İran devlet televizyonunda konuşma yaptı.

Erakçi, ABD ile eşit şartlarda, adil ve onurlu bir anlaşmaya varmak istediklerini belirterek, "Karşı taraf da aynı şekilde (dolaylı müzakerelere) girerse inşallah müzakere yoluna girebilecek bir ön uzlaşma şansı doğar" ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Doha'da Katar Emiri Şeyh Temim'le bir araya geldi Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Doha'da Katar Emiri Şeyh Temim'le bir araya geldi

İranlı Bakan, "Yeterli irade olursa görüşme takvimini belirleyeceğiz" dedi.

Müzakerelerde İran heyetine  Dışişleri Bakanı Erakçi başkanlık ederken ABD'yi ise  Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff  temsil edecek. 

İRAN İLE ABD ARASINDAKİ MÜZAKERE SÜRECİ

İran ile nükleer anlaşmadan 2018'de tek taraflı ülkesini çeken ABD Başkanı Donald Trump, İran ile doğrudan nükleer müzakere çağrısında bulunan bir mektubu geçen ay İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e göndermişti.

İran, tehditler de içerek mektuba, Umman üzerinden yanıt vererek tehdit ve baskı altında doğrudan müzakere etmeyeceklerini yalnızca dolaylı görüşmelere hazır olduklarını açıklamıştı.

Trump ise insanlığa karşı işlenen suçlardan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 7 Nisan'da Beyaz Saray'daki görüşmesinde, cumartesi günü İran ile ABD arasında "doğrudan" görüşme yapılacağını belirtmişti.

Trump, "anlaşmaya varılamazsa İran'ın büyük tehlikeye gireceğini" savunmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de aynı gün, İran ile ABD arasındaki görüşmelerin 12 Nisan'da Umman'da "dolaylı" yapılacağını aktarmıştı.

Kaynak: AA