İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik başlattığı saldırıların ardından bölge halkı tedirgin. Iraklılar, bu saldırıların yayılması ve ülkelerine sıçramasından korkuyor. İsrail'in artan saldırganlığı, Orta Doğu'daki durumu karmaşık bir hale getirirken, Irak yönetimi Lübnan'a destek vermek amacıyla bazı adımlar attı.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Lübnanlıların vizesiz olarak Irak'a giriş yapabilmeleri talimatını verdi. Bu kapsamda Irak'a gelen Lübnanlıların vize süreleri 30 gün sonunda yeniden uzatılabilecek, süre ihlali durumunda ise cezai işlem uygulanmayacak. Ayrıca, Lübnanlılar Irak'taki eğitim olanaklarından yararlanabilecek.
"Irak'a Saldırı Olmasından Endişeliyiz"
Iraklılar, İsrail'in saldırılarının Suriye'den sonra Irak'a kadar yayılabileceği endişesini taşıyor. Kerküklü Ali Süheyil, bölgenin karıştığını ve ülkelerin savaşa sürüklendiğini belirterek, "Gazze, Lübnan, Suriye ve Yemen'de hala sular durulmadı. Bu savaşlar tüm insanları olumsuz etkiliyor. Başbakan Sudani'nin Lübnanlılara yönelik vizesiz giriş izni insani açıdan iyi bir adım. Ancak bu gelişmelerin ardından Irak'ın hedef alınmasından korkuyoruz." dedi.
Iraklı Kays el-Zubeydi ise bölgede yaşanan savaşların Irak ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti. Savaşların komşu ülkelerde başladığını ve bu nedenle Irak'a göç dalgalarının oluştuğunu ifade eden Zubeydi, "Lübnan'dan gelen göçler Irak'ın ekonomisini etkiliyor. Irak dinarı, döviz karşısında değer kaybetmeye başladı. Bu durum, zaten yorgun olan Irak ekonomisini daha da zorlayacak." değerlendirmesinde bulundu.
"İsrail'in Saldırganlığına Müdahale Gerek"
İsrail'in giderek artan saldırganlığına Arap ülkeleri ve dünya devletlerinin müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Iraklı Abdullah Firas, Orta Doğu'da barış ve istikrar temennisinde bulundu. Firas, "Gazze'de bir yıldır insanlık dışı olaylar yaşanıyor. İsrail'in saldırıları her geçen gün genişliyor ve bu durumun Irak'a sıçramasından endişe ediyoruz. Eğer uluslararası müdahale olmazsa, bu savaş Orta Doğu'yu tamamen yakıp kavuracak." dedi.
Irak'ın coğrafi olarak İran ve İsrail arasında yer almasının bu iki ülke arasındaki çatışmalardan olumsuz etkilenmesine neden olduğunu belirten Kays Birvari, "Son bir ayda en az bir kez Irak hava sahası tüm uçuşlara kapandı. Bu durum, ülkenin güvenliğini olumsuz etkiledi ve ticari piyasalarda da sıkıntılar yaşandı. Bölgede askeri ve siyasi anlamda bir kaosun başlaması, Iraklıları ciddi şekilde endişelendiriyor." şeklinde konuştu.
Birvari ayrıca, Irak'ın son yıllarda istikrara doğru ilerlediğini ancak bölgedeki son gelişmelerin bu süreci tehdit ettiğini ifade etti ve hükümetin bu konuda gerekli adımları atmasını talep etti.