DEMET İLCE / MUHABİR

Zoonoz olarak bilinen, virüslerin hayvanlardan insanlara geçtiği hastalıkların insan sağlığı üzerinde oldukça büyük bir etkisi vardır ve çoğu kişi son dört yılda bunun farkına varmıştır. Gelecekteki virüs salgınlarına hazırlıklı olmak amacıyla çalışma ekibi, 32 viral ailede yaklaşık 12 milyon viral genomu analiz ederek bunların nasıl evrimleştiğini ve farklı konakçılara geçerken edindikleri mutasyonları belirledi.

Çalışmanın ortak yazarı Profesör, "Virüslerin hayvanlar ve insanlar arasındaki geçişini her iki yönde de araştırarak ve izleyerek, viral evrimi daha iyi anlayabiliriz ve gelecekteki salgınlar ve yeni hastalık salgınlarına karşı daha hazırlıklı olabileceğimizi umarız, aynı zamanda koruma çabalarına da yardımcı olabiliriz" dedi.

Yatarken telefonla uğraşmak uyku sağlığını olumsuz etkiliyor Yatarken telefonla uğraşmak uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

Ekibin ankette keşfettiği şey beklenmedikti. Aslında, inceledikleri son 599 konakçı sıçramasının yüzde 64'ü insandan evcil veya vahşi hayvanlara gerçekleşti; bu, hayvanlardan insanlara olanın neredeyse iki katıdır.

Araştırmacılar, bu bulgunun hem insan hem de hayvan sağlığının geleceği açısından önemli olduğunu öne sürüyor. "Hayvanlar insanlardan virüs kaptığında, bu yalnızca hayvana zarar vermekle ve türün korunmasına yönelik potansiyel bir tehdit oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda büyük bir salgını önlemek için çok sayıda besi hayvanının itlaf edilmesi gerekiyorsa gıda güvenliğini etkileyerek insanlar için yeni sorunlara da yol açabilir. Başyazar Cedric Tan, son yıllarda H5N1 kuş gribi türünde olduğu gibi bir salgın olduğunu söyledi.

"Ayrıca, eğer insanlar tarafından taşınan bir virüs yeni bir hayvan türüne bulaşırsa, virüs insanlar arasında yok edilse bile gelişmeye devam edebilir, hatta yeniden insanlara bulaşmadan önce yeni adaptasyonlar geliştirebilir." dedi.

Çalışma aynı zamanda farklı konakçılara geçmenin virüslerdeki mutasyonlarda artışa neden olduğunu, ancak zaten birçok farklı hayvanı enfekte edebilen virüslerin bunun daha zayıf işaretlerini gösterdiğini de belirledi. Bu tür bilgilerin el altında olması, araştırmacıların bir sonraki büyük viral tehdidi belirlemesine yardımcı olabilir.

Tan, "Virüslerin nasıl ve neden daha geniş yaşam ağacındaki farklı konakçılara sıçrayacak şekilde evrimleştiğini anlamak, insanlarda ve hayvanlarda yeni viral hastalıkların nasıl ortaya çıktığını anlamamıza yardımcı olabilir" dedi.

Muhabir: Demet İlce