İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'ndan (UKHSA) Baş Tıbbi Danışman Susan Hopkins, İngiltere genelinde halk sağlığı riski düşük olmakla birlikte, temaslıların takibi ve yayılmanın önlenmesi için hızlıca çalıştıklarını belirtti.

Mpox, geçmişte Batı ve Orta Afrika’da yaygın olarak görülse de 2022 yılında küresel bir salgına neden olmuştu. Geçtiğimiz sonbaharda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan "Clade 1b" varyantı ise daha bulaşıcı ve özellikle çocuklar arasında daha ciddi vakalarla seyrediyor. Varyant şu ana kadar Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya gibi Afrika ülkelerinde de tespit edildi.

Avrupa’da ilk vaka ağustos ayında İsveç’te, ikincisi ise ekim ayında Almanya’da kaydedildi. Asya kıtasında ise ağustosta Tayland’da ve eylülde Hindistan’da bu varyantın vakaları görüldü.

Küresel Mücadele ve Aşılama Çabaları

Avrupa Birliği, ABD ve Danimarkalı aşı üreticisi Bavarian Nordic, mpox salgınıyla mücadelede Afrika ülkelerine 620,000 doz aşı bağışlayacaklarını açıkladı. Japonya ise 3 milyon doz aşı göndermeyi planlıyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (Africa CDC) verilerine göre, bu yıl Afrika’da toplamda 46,000 mpox vakası ve 1,000’in üzerinde ölüm bildirildi.

Katil İsrail'in Gazze'de 2 eve düzenlediği saldırıda en az 15 Filistinli öldü Katil İsrail'in Gazze'de 2 eve düzenlediği saldırıda en az 15 Filistinli öldü

Liverpool Tropikal Tıp Fakültesi'nden Moleküler Viroloji Profesörü Jonathan Ball, yeni varyantın insan teması yoluyla yayılma yeteneğine sahip olduğunu ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, gelişmiş halk sağlığı ve takip sistemlerine sahip ülkelerde geniş çaplı salgınların yaşanma olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Editör: Mürvet Kara