İngiliz Endüstri Konfederasyonu (CBI) tarafından açıklanan imalat eğilimleri anketine göre, ülkede imalat sanayisi siparişleri bu yılın kasım ayında eksi 34 seviyesine gerileyerek 2021 yılının ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Ülkede, bir önceki ayda imalat sanayisi siparişleri yüzde eksi 26 seviyesinde kaydedilmişti.

CBI Başekonomist Yardımcısı Anne Leach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Bu son veriler, 15 yılın en yüksek faiz oranlarının talebe zarar vermesi nedeniyle ekonominin hızla yavaşladığı yönündeki endişeleri artıracak." ifadesini kullandı.

Leach, "İmalatçılar, yüksek enflasyon, tedarik zinciri sorunları ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor." dedi.

İngiltere'de geçen hafta açıklanan ve beklentinin üzerinde yavaşlama gösteren enflasyon verileri sonrasında ekonomistler, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) gelecek ayki toplantısında faizi artırma ihtimalinin çok zayıf olduğunu ve sıkılaşma döngüsünün sonlandığını düşünüyor.

Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde yıllık bazda yüzde 4,6 ile piyasa beklentisinden fazla yavaşlama gösterdi.

Enflasyon eylülde yıllık bazda yüzde 6,7 olmuştu.

Özellikle gelişmiş ekonomiler arasında uzun süredir en yüksek enflasyona sahip ülke olarak öne çıkan İngiltere'de, Aralık 2021'den bu yana artırılan politika faizine rağmen enflasyon kalıcı hale gelmişti.

BoE, ülkede faizin yüzde 0,1 olduğu Aralık 2021'de başlayan sıkılaşma döngüsünde politika faizini art arda 14 kez artırarak yüzde 5,25 ile ağustosta 15 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Banka, 18 ay süren sıkılaşma döngüsünün ardından faiz artışına ilk kez eylülde ara verdi ve faizi sabit tuttu.

İMALAT SANAYİ SİPARİŞLERİNİN DÜŞÜŞ NEDENLERİ?

İngiltere'de imalat sanayisi siparişlerinde görülen düşüş, bir dizi faktörden kaynaklanıyor.

Bu faktörler arasında, yüksek enflasyon, tedarik zinciri sorunları ve Rusya-Ukrayna savaşı yer alıyor.

Yüksek enflasyon, hanehalklarının harcamalarını azaltmasına ve işletmelerin yatırımlarını ertelemesine neden oluyor.

Tedarik zinciri sorunları, malların ve hizmetlerin üretimini ve teslimatını yavaşlatıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı ise enerji ve emtia fiyatlarında artışa neden oluyor ve bu da işletmelerin maliyetlerini artırarak karlılıklarını azaltıyor.

İmalat sanayisi siparişlerindeki düşüş, ekonominin yavaşlayabileceğine dair endişeleri artırıyor.

Küresel piyasalar faiz ve enflasyon verilerine odaklandı Küresel piyasalar faiz ve enflasyon verilerine odaklandı

İmalat sanayisi, ekonominin büyümesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, imalat sanayisi siparişlerinde görülen düşüş, ekonominin yavaşlayabileceğine dair endişeleri artırıyor.

İngiltere Merkez Bankası, bu yılki büyüme tahminini yüzde 3,7'den yüzde 3,2'ye düşürdü. Banka, gelecek yıl için büyüme tahminini de yüzde 1,7'den yüzde 1,2'ye düşürdü.

İmalat sanayisi siparişlerinde görülen düşüş, İngiltere Merkez Bankası'nın politikalarını da etkileyebilir.

Banka, enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarına devam edebilir. Ancak, ekonominin yavaşlama riski arttığı için faiz artışlarının hızı ve miktarı azalabilir.


 

Editör: Pınar Karahan