İngiltere ve İrlanda, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu meydana gelen sivil kayıpları büyük bir üzüntüyle karşıladı. İngiltere ve İrlanda, bu trajik olayların ardından gerilimin azaltılması için çağrıda bulundu.

Lübnan'daki havaalanında "pager" ve "walkie-talkie" cihazlarının kullanımı yasaklandı Lübnan'daki havaalanında "pager" ve "walkie-talkie" cihazlarının kullanımı yasaklandı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Lübnan'daki patlamaların ardından yaşanan sivil kayıpların "son derece üzücü" olduğunu belirterek, bölgedeki gerilimin azaltılması gerektiğini ifade etti. İngiltere'nin, bölgedeki diplomatik ve insani yardım ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceği belirtildi.

Sözcü, "Bu patlamaların ardından meydana gelen sivil kayıplar son derece üzücü. Bu kritik dönemde sakin olunması ve gerilimin azaltılması çağrısında bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

İrlanda’nın Tepkisi

İrlanda Başbakanı Simon Harris, Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarını "olağanüstü derecede endişe verici" olarak nitelendirirken, Orta Doğu'daki gerilimin tırmandırılması yerine azaltılması gerektiğini vurguladı. Harris, bu mesajı önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda vereceklerini belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin ise, bu patlamaların sivillerin hayatının "ahlaksızca hiçe sayıldığını" ve olayın arkasında İsrail'in bulunduğunun "mantıklı çıkarım" olduğunu ifade etti. Martin, İsrail’in saldırı kapasitesinin her şeyin arkasında olduğunu belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 2’si çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 2 bin 800 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Lübnanlı yetkililer, olaydan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail'den konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda gerilimin arttığı gözlemleniyor.

Kaynak: AA