Moderna'nın geliştirdiği bu aşı, yaklaşık 25,000 kişi üzerinde gerçekleştirilecek geç aşama bir klinik deneme ile test edilecek.

Norovirüs, genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan ve kusma ile ishal gibi belirtilere yol açan bir hastalıktır. Genellikle soğuk aylarda artış gösterir ve şimdilik aşı veya özel bir tedavi bulunmamaktadır. Çoğu insan birkaç gün içinde iyileşse de, gençler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kütahya Şehir Hastanesinde Hemodiyaliz Merkezi hizmete girdi Kütahya Şehir Hastanesinde Hemodiyaliz Merkezi hizmete girdi

Klinik Deneme Detayları

Bu geç aşama klinik deneme, aşının orta ve şiddetli hastalıklara karşı ne kadar koruma sağladığını belirleyecek ve İngiltere, ABD, Kanada, Japonya, Avustralya ve bazı Güney Amerika ülkelerinde toplam 25,000 yetişkin katılımcı alacaktır. Katılımcıların çoğunluğu 60 yaş ve üstü olacakken, 18-59 yaş arası 5,000 kişi de denemeye dahil edilecektir. ABD'deki hastalar aşıyı almaya başlamışken, İngiltere'de yaklaşık 2,500 kişinin katılımı, Ekim sonu ile 2025'in başları arasında gerçekleştirilecektir.

Wessex Araştırma Merkezleri klinik deneme ağının eş direktörü Dr. Patrick Moore, "Norovirüs salgınlarının sağlık sistemlerimiz ve ekonomimiz üzerinde büyük etkileri var" diyerek, "Bu yenilikçi deneme, sağlık hizmetlerini ilerletme konusunda kritik öneme sahip" şeklinde konuştu.

Norovirüsün Küresel Etkisi

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 685 milyon norovirüs vakası yaşanmakta ve bu durumun yılda yaklaşık 200,000 ölüme yol açtığı tahmin edilmektedir, bu ölümlerin çoğu düşük gelirli ülkelerde gerçekleşmektedir. Norovirüs, sağlık harcamaları ve üretkenlik kayıplarıyla birlikte dünya genelinde 60 milyar dolara mal olmaktadır. İngiltere'de ise norovirüs, Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) yılda 100 milyon sterlinin (yaklaşık 120 milyon Euro) üzerinde bir maliyet yüklemektedir.

İngiltere Sağlık Bakanı Wes Streeting, "Başarılı bir aşının sağlık sistemimizi hastalıktan korumaya ve önlem almaya yönlendireceğini" belirtti. Bu aşının, sağlık sistemine olan baskıyı azaltmaya yardımcı olacağına inandığını dile getirdi.

Sonuçlar ve Gelecek Beklentileri

Bu, aşı üreticisinin aşı veya ilacın halk sağlığına sunulabilmesi için düzenleyici kurumlara onay talep etmeden önceki son aşama olan üçüncü faz bir denemedir ve çalışmanın yaklaşık iki yıl sürmesi bekleniyor. Moderna'nın mRNA tabanlı COVID-19 aşısını geliştiren şirket olarak bilindiği ifade edilirken, Moderna'nın baş geliştirme sorumlusü Melanie Ivarsson, "Bu yeni deneme, bu yüksek oranda bulaşıcı virüse karşı enfeksiyonu önlemek için yeni bir araç sunma konusunda bir adım daha ileriye gittiğimiz anlamına geliyor" dedi.

İngiltere'deki çalışmanın, hükümet ile Moderna arasında mRNA araştırmalarına yatırım yapmak ve ülkenin aşı üretim kapasitesini güçlendirmek amacıyla kurulan 10 yıllık bir ortaklığın parçası olduğu bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi