İşlenmiş gıdalar, tüketildiklerinde beyinde benzer etkilere neden olarak bağımlılık yapabilir. İngiliz yazar ve Doçent Dr. Chris Van Tulleken'e göre, seri gıda endüstrisi, zararlı olabilecek bağımlılık yapıcı ürünler satıyor ve bu da tütün ve uyuşturucu ürünlerine benzer bir etki yaratıyor. Tulleken, bu durumu "Ultra-İşlenmiş İnsanlar: Neden Yemek Olmayan Şeyleri Yiyoruz ve Neden Duramıyoruz" adlı kitabında ele alıyor. İşlenmiş gıdalar, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kansere neden olan bileşenler içerebilir.   

Başıboş sokak köpekleri beyaz kanser tehlikesi yayıyor! Beyaz kanser nedir? Başıboş sokak köpekleri beyaz kanser tehlikesi yayıyor! Beyaz kanser nedir?

Tulleken'e göre, bu gıdalar beyinde ödül sistemini etkileyerek tekrar tekrar tüketme isteği uyandırabilir, bu da bir tür psikolojik bağımlılığa yol açabilir. Üreticiler, ürünlerinin satışını artırmak için nörolojik bilgileri kullanırken, bu ürünler genellikle ucuz ve kolayca erişilebilir şekilde sunulur. Aşırı işlenmiş gıdaların sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel sağlık üzerinde de olumsuz etkileri olabilir. Bu gıdaların tüketimi, depresyon riskini artırabilir ve vücut için gerekli olan mikro besin maddelerinin eksikliğine neden olabilir. Bu durum, özellikle çocuklar ve düşük gelirli aileler üzerinde agresif bir şekilde pazarlanan işlenmiş gıdaların tüketiminde endişe verici bir artışa yol açabilir.

İşlenmiş gıdalar nede

Muhabir: Merve Dere