İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Adalet Bakanlığı ve İletişim Başkanlığı işbirliğiyle Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen Adalet ve Medya İlişkisi Paneli'nde, medyanın toplumdaki adaletin sağlanması açısından üstlendiği önemli rolü değerlendirdi. Konuşmasında Hz. Ömer’in "Adalet mülkün temelidir" sözünün önemine değinen Altun, adalet olmadan toplumlarda huzur, barış ve düzenin sağlanamayacağını belirtti.

Toplumun Sesi Olarak Medya

Altun, "Medya, modern dönemde toplumsal adaletin ve bireylerin hak arayışlarının merkezi bir kurumudur. Toplumsal vicdanı zedeleyen olaylara karşı medya, toplumun sesi ve adaletin savunucusu olmak zorundadır," dedi. Bu bağlamda Altun, medyanın, adaleti tesis eden olayları kamuoyuna taşıyarak, adalet arayışlarını desteklemesi gerektiğini vurguladı.

İletişim Başkanı, toplumsal adaletin korunmasında medyanın bir denetleyici fonksiyon icra ettiğine dikkat çekti ve "Medya, toplumun hak ve adalet arayışlarına katkı sağlayarak kamu adına denetleyici bir görev üstlenmektedir," ifadesini kullandı.

"İlkeli ve Sorumlu Yayıncılık Şart"

Altun, medya ve adalet ilişkisinde sorumlu yayıncılığın önemini hatırlatarak, uzmanlaşmamış kişilerin içerik üretmesinin kamuoyunda infial yarattığını ifade etti: "Medya mensuplarının, adli süreçlere ve hukukun teknik detaylarına hakim olmaması, toplumda yanlış bilgi yayılmasına ve bilgi kirliliğine sebep olabiliyor."

Altun, basında sansasyonel içeriklerin infial yarattığını belirterek, "Sansasyon yaratma kaygısıyla doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerin paylaşılması, adaleti tesis etmede ciddi bir engel teşkil ediyor," dedi.

Dijital Mecralarda Dezenformasyon

Dijital medya platformlarında yayılan yanlış bilgilerin adalet duygusunu zedelediğini belirten Altun, sosyal medyanın dezenformasyona açık yapısının yargılama süreçlerini de etkilediğini ifade etti. "Dijital mecralarda adil yargılanma hakkını ihlal eden içerikler, toplumda cezasızlık algısının oluşmasına yol açıyor," diyen Altun, sosyal medya platformlarının sorumlu davranması gerektiğini vurguladı.

Aracı parçalandı! Burnu bile kanamadı Aracı parçalandı! Burnu bile kanamadı

"Medya Etik Standartlarına Uymalı"

İletişim Başkanlığı’nın "Doğru Habercilik ve Medya Etiği" kitabında medya mensuplarının uyması gereken etik ilkelerin altını çizen Altun, adalet duygusunu zedelememek adına medya mensuplarını, sorumlu ve özenli davranmaya davet etti. 

Altun, "Bu noktada medya mensuplarının hem topluma karşı sorumluluk taşıdığını hem de adalet süreçlerine katkı sağladığını unutmaması gerekiyor," dedi.

Kaynak: AA