Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, robotik cerrahinin organ naklinde hem hasta, hem donör, hem de cerrah için önemli kazanımlar sağladığını vurguluyor.

24 binin üzerinde hasta organ nakli bekliyor

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 24 bin 449 hasta böbrek nakli, 2 bin 600 hasta karaciğer, 1422 hasta kalp, 277 hasta pankreas, 204 hasta akciğer ve 4 bin 119 hasta kornea nakli bekliyor. Türkiye kadavradan organ bağışında ağır adımlarla ilerlerken canlı vericili organ naklinde ise dünya listesinin ilk sırasında yer alıyor.

İleri Teknoloji Organ Nakline Yeni Bir Boyut Kazandırıyor2 Robotik Cerrahi

Prof. Dr. Karakayalı, Türkiye'nin canlı vericili organ nakillerinde dünyanın en deneyimli ülkelerinden biri olduğunu belirterek, "Yurtdışından çok sayıda hasta bu tedaviye ulaşmak için ülkemize geliyor ve birçok ülkeden hekimler de eğitim amaçlı organ nakli merkezlerimize geliyor. Türkiye, sadece tecrübeli hekimlere değil, son teknolojik gelişmeleri barındıran alt yapısıyla da tercih sebebi oluyor." diyor.

Tıp ve teknoloji bir araya geliyor

Prof. Dr. Karakayalı, tıbbi tecrübeye ileri teknoloji eklenmesinin cerrahi tekniklerde devrim yarattığını vurguluyor. Laparoskopik cerrahinin organ nakillerinde rutin hale gelmesiyle hastanede kalış süreleri kısaldı, ağrı azaldı ve kozmetik sonuç iyileşti.

Gelişen teknoloji, kapalı yöntemle böbrek nakli alıcı ameliyatlarını ve hatta son zamanlarda karaciğer nakli verici ameliyatlarını bile mümkün hale getirdi. Artan tecrübe ve sürekli gelişen teknoloji sayesinde karaciğer nakli alıcı ameliyatlarında da bu yöntemin uygulanabilir olması hedefleniyor.

Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor

Robotik cerrahinin önemi artıyor

Robotik cerrahi, son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle ürolojik, jinekolojik ve gastrointestinal sistem cerrahilerinde yaygın olarak kullanılan bu yöntem, organ naklinde de kullanılmaya başlandı. Maliyet yüksekliği önemli bir kısıtlayıcı olsa da, laparoskopik cerrahiye kıyasla belirgin avantajları bulunuyor.

Prof. Dr. Karakayalı, robotik cerrahinin laparoskopik cerrahiye kıyasla 3 boyutlu ve daha fazla büyütülmüş yüksek çözünürlüklü bir görüntü sağladığını, karın içine yerleştirilen cerrahi aletlerin daha fazla hareket kabiliyetine sahip olduğunu vurguluyor. Bu da ameliyatın kontrollü ve güvenli bir şekilde yapılmasını kolaylaştırıyor.

Robotik cerrahi hem alıcı ve donöre hem de cerraha büyük faydalar sağlıyor.

Prof. Dr. Karakayalı, robotik cerrahinin amacının daha güvenli, daha az komplikasyonlu ve daha az kanama riski olan ameliyatlar gerçekleştirmek olduğunu belirtiyor. Bu sayede hastanın hastanede kalış süresi kısaldığı gibi daha az ağrı yaşıyor, ameliyat kesileri küçülüyor ve hasta daha erken dönemlerde iş ve sosyal hayatına dönüyor. "Organ, vericiden hiçbir zarar vermeden çıkarıldığı için, alıcıya nakledildiğinde hemen fonksiyon görmeye başlamakta ve alıcının iyileşme süreci daha kısa sürüyor." diyor.

Robotik cerrahinin organ naklinde yaygınlaşması, organ nakli bekleyen hastalara umut ışığı oluyor. Gelişen teknoloji ve uzman hekimlerin birlikteliğiyle, gelecekte daha güvenli ve başarılı organ nakillerine ulaşmak mümkün olacak.

Editör: Nihat Nasır